Feszültség

2022.08.28. 09:33

Amerikai hadihajók haladnak át a Tajvani-szoroson

Kína fegyveres erői fokozott készültségben vannak és készek minden provokációt visszaverni.

Amerikai rakétacirkáló halad át a Tajvani-szoroson 2022. augusztus 28-án.

Forrás: US NAVY / AFP

Fotó: Justin Stack

Kína figyelemmel követi a Tajvani-szoroson áthaladó amerikai hadihajókat; a kínai hadsereg közlése szerint az ország fegyveres erői fokozott készültségben vannak és készek minden provokációt visszaverni.

A Reuters vasárnapi jelentése szerint az amerikai haditengerészet két hajója megkezdte az áthaladást a Tajvani-szoroson. Ez az első ilyen művelet azóta, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatása miatt feszültebbé vált Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolat.

A hírügynökség azt közölte, hogy a Chancellorsville és az Antietam cirkálók haladnak át a szoroson, a manőver vasárnap a kora reggeli órákban még tartott.

Nancy Pelosi augusztus elején járt Tajvanon, amelyet Kína saját területének tekint. Kína nagy hadgyakorlatokkal válaszolt és szankciókat vezetett be a képviselőház elnökével és családjával szemben, továbbá több területen felfüggesztette az együttműködést az Egyesült Államokkal. Washington azzal vádolja Pekinget, hogy katonai összecsapással fenyeget. Nancy Pelosi látogatása óta több amerikai delegáció is ellátogatott Tajvanra az elmúlt hetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában