Megszorítások

2022.07.11. 21:33

Sokba kerülő „spórolási” módszerek a fővárosban

Karácsony Gergely főpolgármester spórolásra hivatkozva a múlt év után az idén sem indította el a menetrend szerinti BKV-hajójáratokat, amelyek pedig 2012-től leállításukig sikeresen üzemeltek – emelte ki a Fidesz fővárosi frakciója közösségi oldalukon. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek ezzel kapcsolatban azt mondta: az eset pontosan beleillik abba a sorba, amit az elmúlt években láttunk a baloldali városvezetéstől.

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

– A BKV-hajójáratok leállítása is tipikus esete az ész nélküli, átgondolatlan városgazdálkodásnak – reagált a Magyar Nemzet megkeresésére a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője arra a napokban kiderült ügyre, miszerint a főváros spórolásra hivatkozva idén sem indította el a kishajós közlekedést a Dunán. Wintermantel Zsolt úgy véli, az eset pontosan beleillik abba a sorba, amit az elmúlt években láttunk a főpolgármestertől és a baloldali városvezetéstől.

A frakcióvezető emlékeztetett: először elkaszálták az érvényes reklámtendert, amellyel évente egymilliárd forinttal rövidítik meg a budapesti büdzsét. Mint arról korábban beszámoltunk, a főváros baloldali többsége 2019 végén jogszerűtlenül akadályozta meg, hogy a JCDecaux nevű cég követelményeknek megfelelő ajánlata nyerjen a BKV hirdetési közbeszerzésén.

Csakhogy a francia hátterű vállalat egy évvel később, a koronavírus-járvány idején már nem tartotta az eredeti ajánlatát, másfél évvel később már hiába próbálta meg a városvezetés aláírni a szerződést, a JCDecaux akkor már kihátrált a négy plusz négy évre szóló szerződésből – emlékeztetett az akkori történésekre a kormánypárti politikus.

– Vagyis a meggondolatlanságuk miatt nyolcmilliárd forint veszteség éri Budapestet – emelte ki a frakcióvezető.

Folytatva a főváros „spórolási terveit”, a több ezer kuka leszerelésével sem sikerült Karácsony Gergelynek lendítenie a büdzsén. Wintermantel Zsolt szerint a mai napig látjuk és érezzük ennek hatását: a budapesti közterületek koszosak és szemetesek, a közparkok elhanyagoltak, gazosak. Úgy vélte: az intézkedéssel talán százmillió forint körüli összeget valóban megspóroltak, de ez elhanyagolható tétel egy több száz milliárdos költségvetésnél.

A budapesti szeméthelyzetet már Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is vállalhatatlannak ítélte meg, ugyanis pár héttel korábban a Hír TV-ben beismerte: hibás döntés volt a 2020-as tömeges kukaleszerelés. – Egyetértek Horváth Csabával: hiba volt leszerelni háromezer kukát – ezt már Újpest ellenzéki polgármestere mondta a Metropolnak. Déri Tibor, a IV. kerület momentumos polgármestere a lapnak kijelentette, hogy saját erőből kénytelenek pótolni a leszerelt szemeteseket.

Szintén egyetértett a baloldali politikai riválisának kritikáival Csepel fideszes városvezetője, Borbély Lénárd is, aki a Metropolnak úgy fogalmazott, hogy hiba volt a kukák leszerelése, különösen azért, mivel a kerületben a kommunális hulladék öt év alatt megnégyszereződött.

– A BKV-hajójárat leállításával pedig végképp bebizonyosodott: még a spórolás sem megy Karácsony Gergelynek és csapatának – tért rá a legutóbbi esetre Wintermantel Zsolt. Az üggyel kapcsolatban a napokban egy – a Világgazdaság birtokába került – jelentésből kiderült: a városvezetés pénzügyileg nem járt jól az említett döntéssel. A lap szerint miközben 2021-ben már egyáltalán nem működtek a BKV-hajójáratok, mégis 435 millió forintot volt muszáj rájuk költeni. Ugyanakkor kiderült, hogy 2018-ban, amikor még maximális kihasználtság mellett üzemelt a járat, akkor alig valamivel többe, összesen 497 millió forintba került az üzemeltetésük.

Wintermantel Zsolt úgy látja: a baloldal mindig csak megszorításokban tud gondolkodni, de ebből még sosem született semmi előremutató és értékes eredmény.

Hozzátette: Karácsony Gergely dilettáns csapatával pedig még az előző városvezetés fejlesztéseit is képes porig rombolni.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában