Illegális bevándorlás

2022.07.21. 11:15

Rétvári Bence: folyamatosan lehet jelentkezni határvadásznak

A nyár nagy feladata, hogy a 2200 fős határvadász állomány nagyobb részét feltöltsék az őszre - mondta az államtitkár.

Folyamatosan lehet jelentkezni a toborzóirodákban határvadásznak, várnak minden 18 és 55 év közöttit, aki Magyarország határának megvédésben közreműködne - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Rétvári Bence közölte, a határvadászok szűkebb feladatot látnak el, mint a rendőrök, ezért a kiképzésük is rövidebb időt igényel. Az alapkövetelmények közé tartozik a nyolc általános iskolai végzettség és a meghatározott fizikai állóképesség.

Az alapvető követelményeknek megfelelő jelentkezők már a kiképzés alatt bruttó 300 ezer forintos fizetést kapnak. A sikeres vizsgázók közel 400 ezer forintot kereshetnek, a legjobb tíz százalék, akik extrémebb feladatokat végezhetnek majd, még magasabb fizetésre is számíthatnak - mondta el az államtitkár.

Megjegyezte, a határvédelemben részt vevő rendőröket folyamatosan engedik majd vissza alapfeladataik ellátására, miután a velük együtt járőröző határvadászok már rutinszerűen el tudják látni feladataikat.

A határvadászoknak szolgálati lakást is tudnak biztosítani - közölte Rétvári Bence.

Elmondta, a határvadászoknak a határvédelemmel kapcsolatban széleskörű jogosítványaik lesznek: például lesz fegyverviselési lehetőségük, igazoltathatnak majd és átvizsgálhatják a ruházatot, csomagokat.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a migrációs nyomás egyre növekszik, és az embercsempészek egyre agresszívabbak. Az idei évben eddig már több mint 900 embercsempészt fogtak el - fűzte hozzá.

Az államtitkár elmondta: a nyár nagy feladata, hogy a 2200 fős határvadász állomány nagyobb részét feltöltsék az őszre. A 2200 emberrel hároméves szerződést kötnek majd, de az állomány létszáma 4000-re is növelhető - tette hozzá.

Borítókép: A Magyar Honvédség katonája határőrizeti feladatot lát el Röszkénél 2019. június 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában