Fővárosi játszmák

2022.07.13. 08:25

Egymással médiaháborúznak a baloldaliak Ferencvárosban, és egyik fél sem enged

Baranyi Krisztina egyelőre megakadályozta, hogy a DK-s Kálmán Olga férje kerüljön a IX. kerületi médiacég élére, ám óriási kárt okozhat, hogy a baloldal egyik fele sem enged. Például súlyos pénzbírságra számíthatnak.

Ha nem kerül időben vezető az élére, törvényességi felügyeleti eljárás indulhat a ferencvárosi médiacéggel szemben, amelynek során a cégbíróság legkevesebb tízmillió, maximum százmillió forint pénzbírságot szabhat ki, a legrosszabb esetben pedig megszűntnek nyilváníthatja a céget – hívta fel a figyelmet a IX. kerületi jegyző kedden a ferencvárosi képviselő-testületi ülésen.

Ahogy a Magyar Nemzet írja, Baranyi Krisztina polgármester és a baloldali képviselők órákig tartó vitája után végül a ferencvárosi önkormányzat képviselő-testülete június 22-i ülésén megszavazta, hogy 

a IX. kerületi médiacég addigi ügyvezető igazgatóját, Hagymási Zoltánt felmentsék, és helyére a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciószóvivőjének, Kálmán Olgának a férjét, Hoffmann Györgyöt ültessék be. 

Baranyi ellenezte a Gyurcsány-párthoz kötődő médiaszakember kinevezését, ezért rögtön polgármesteri vétót is emelt ellene, most kedden pedig már rendkívüli ülést tartottak, hogy megvitassák Baranyi azon előterjesztését, amelyben arra tett javaslatot, hogy Pataki Márton Dániel lássa el ideiglenesen a cégvezetői feladatot. Emellett az előterjesztésben arról is szó volt, hogy az új ügyvezető folytasson egyeztetést Vágvölgyi B. Andrással a 9 Magazin főszerkesztői pozíciójába történő visszahelyezéséről.

A polgármester egyébként a ferencvárosi baloldal belső médiaháborújának kirobbanása óta a sajtó függetlenségének jelszavával érvel, ám azt meg kell jegyezni, Pataki korábban annak az Együtt pártnak volt a budapesti elnöke, amelynek abban az időben Baranyi is tagja volt.

Baranyi azt hangoztatta, Hagymási egyes képviselők politikai nyomására cselekedett így, külön megemlítve Torzsa Sándor nevét, aki az MSZP–DK-képviselőcsoport vezetője.

A polgármester ugyan Hagymási helyére egy korábbi józsefvárosi cégvezetőt, Gőz Gabriellát javasolta, ám ő a június 22-i testületi ülésen bejelentette, hogy visszalép a feladattól. Baranyi jelöltjének személyével kapcsolatban egyébként a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, Gyurákovics Andrea és Torzsa Sándor is kifogással élt. Az MSZP–DK-képviselőcsoport vezetője azonban bedobta a 2015-ös G-nap utáni Hír TV-nél is megforduló Hoffmann György nevét, azt állítva, egyeztetett a médiaszakemberrel, aki neki azt mondta, elvállalná a pozíciót.

Emlékezetes: Baranyi rákérdezett, hogy arról a Hoffmann Györgyről van-e szó, aki Kálmán Olga férje, majd azt is kifejtette: a médiacég élére ő inkább olyan embert tenne, akinek cégvezetői tapasztalatai vannak. Végül Hoffmann kinevezése többséget szerzett a baloldali képviselők szavazataival, ám, mint utólag látszik, ez nem a megoldás, csak az igazi bonyodalom kezdete volt.

Borítókép: Baranyi Krisztina / Magyar Nemzet / Kurucz Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában