Folyik a vizsgálat

2022.06.06. 14:56

Rendőri igazoltatáskor meghalt egy nő Franciaországban

Franciaországban egy autóvezető súlyosan megsérült, az egyik utasa pedig meghalt, amikor rendőrök rálőttek a feléjük tartó gépkocsira, amely nem volt hajlandó megállni egy igazoltatás során. Három rendőrt őrizetbe vettek.

A három rendőrt, két férfit és egy nőt vasárnap délután óta a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN hallgatja ki hivatali személy által elkövetett fegyveres erőszak gyanújával – közölte a párizsi ügyészség. A vádhatóság szerint a rendőröket az általuk leadott lövések „súlyos következményei miatt” vették őrizetbe, valamint azért, hogy kivizsgálják a fegyverhasználat körülményeit. Előállításuk 48 órán át tarthat.

A halállal végződő intézkedés szombat délelőtt, Párizs északi, XVIII. kerületében történt.

Rendőrségi források szerint a kerékpáros rendőrök először azt vették észre, hogy egy gépkocsiban, amelyben négyen ültek, az egyik utas nem kötötte be a biztonsági övét. Amikor a jármű közelébe értek, az autó hirtelen elindult. Amikor egy kicsit később a rendőrök ismét megpróbálták a gépkocsiban ülőket igazoltatni, a jármű vezetője újból gázt adott, és a rendőrségi jegyzőkönyv szerint a kerékpáros rendőrök közé hajtott.

A rendőrök ekkor tüzet nyitottak, és súlyosan megsebesítették a járművezetőt, valamint az elöl ülő utast. Mindkettőjüket kórházba szállították. A női utas vasárnap este belehalt sérüléseibe, a 38 éves járművezetőt súlyos mellkasi sérülésekkel ápolják, de nincs életveszélyben. A hátsó ülésen utazó két ember, egy nő és egy férfi nem sérültek meg, őket kihallgatta a rendőrség.

Az ügyben két eljárás indult. Az IGPN a rendőrök szerepét vizsgálja, míg a párizsi bűnügyi rendőrség hivatali személlyel szembeni emberölési kísérlet miatt indított eljárást a gépkocsiban utazókkal szemben.

„A járműben tartózkodók közül egyeseknek már volt dolguk a rendőrséggel. Azt állítják, hogy alkoholt és kannabiszt fogyasztottak” – mondták rendőrségi források az AFP hírügynökségnek.

Április végén szándékos emberölés miatt indult eljárás egy rendőr ellen, aki április 25-re virradó éjjel önvédelemre hivatkozva gépfegyverrel lőtt rá egy gyanús gépjárműre Párizs belvárosában. A gépkocsiban ülők közül, akik feltételezhetően szintén egy igazoltatás elől próbáltak meg elmenekülni, ketten életüket vesztették, egy ember pedig megsebesült.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában