Ukrán válság

2022.06.04. 08:17

Fekete-Győr András még mindig fegyvert akar szállítani az ukránoknak

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője továbbra is fegyvereket küldene Ukrajnába, vagyis a véleménye nem változott 2022 februárja óta. Ennek ellenére úgy véli, hogy a kampányban ezt le kellett volna tagadniuk.

Fekete-Győr András szerint tisztességesebb lett volna, ha fegyverekkel segítjük az ukránokat. A Momentum Mozgalom korábbi elnöke – jelenleg a párt parlamenti frakciójának vezetője – a Klubrádió Megbeszéljük... című műsorában adott interjút kedden, amikor a műsorvezető, Bolgár György arról faggatta, hogy vajon ha az ellenzék a választási kampányban elfogadta volna Fekete-Győr véleményét és a baloldal a fegyverszállítások mellett tesz hitet, akkor meggyőzőbbek lettek volna a választók szemében?

– Meggyőzőbb nem lett volna, tisztességesebb viszont igen – válaszolta a frakcióvezető. Hozzátette: „Ha megnézik az Unió tagállamait, és akár a környező, szomszédos országokat, a románokat, cseheket, szlovákokat, szlovéneket, akkor mindegyik ország segítette az ukrán nemzetet a honvédő háborúban, többek között egyébként humanitárius, de fegyverszállítmányokkal is. A fél világ tulajdonképpen ezt csinálja."

A frakcióvezető elmondta, hogy szerinte a kárpátaljai honfitársainkon segített volna a magyar kormány, ha fegyvereket küldenek az ukrán kormánynak az oroszok elleni védekezéshez. Az érvelés több ponton is sántít: egyrészt az oroszok az eddigiek alapján nem is terveztek megtámadni magyarlakta területeket. Másrészt épp az ukrán kormány volt az, amely jogfosztó törvényt hozott a magyar kisebbség ellen, ami után erősen kérdéses, hogy az ukrajnai honfitársaink milyen segítségre számíthatnak az ukrán államtól.

Ismert: Fekete-Győr András már a háború február 24-i kirobbanása előtt írt véleménycikkében a fegyverszállítások megindítása mellett kardoskodott. – Először is – szövetségeseinkhez hasonlóan – fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára, hogy ezzel is hozzájáruljunk a kárpátaljai magyar kisebbségek védelméhez – írta a Magyar Hang című balliberális médium hasábjain.

Úgy tűnik, akkori politikája, amely miatt Magyarország belesodródhatna egy nyílt háborúba, még mindig aktuális.

A Klubrádió keddi adásában a műsorvezető egyébként azt is megkérdezte Fekete-Győrtől, hogy „Mi lett volna jó ellenzéki üzenet a választók felé?" – Amit a Fidesz mondott – válaszolta a Momentum korábbi elnöke.

Magyarán: Fekete-Győr továbbra is fegyvert szállítana, csak most már előtte letagadná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában