Diplomácia

2022.05.25. 09:11

Szijjártó Péter fogadta a szerb pénzügyminisztert Budapesten (videó)

Magyarország kezdeményezi, hogy az Európai Tanács jövő heti ülésén ne is kerüljön a napirendi pontok közé az orosz olajembargóra vonatkozó brüsszeli javaslat.

„Hosszú évek közös munkájával Magyarország és Szerbia kapcsolatát előbb stratégiai partnerséggé, majd igaz barátsággá tudtuk emelni az elmúlt években. Az ukrajnai háború minden eddiginél jobban megmutatja egy ilyen barátság fontosságát, legyen szó a vajdasági magyarok mindennapjairól, a gazdasági együttműködésünkről vagy Magyarország energiaellátás-biztonságáról” – írta Szijjártó Péter.

– A két ország közti villamosenergia-hálózat összekötésének kapacitását megduplázzuk, ami nagy beruházást jelent, hat–nyolc évet vesz igénybe – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Siniša Mali szerb pénzügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján. 

A tárcavezető közölte, a két ország hasonló helyzetben van földrajzi elhelyezkedés és infrastruktúra tekintetében, hiszen mindkettő számára az energiabiztonság valós, fizikai kérdés, nem pedig filozófiai, ideológiai ügy, ezért megállapodtak abban, hogy ebben a kritikus helyzetben hozzájárulnak egymás energiabiztonságának garantálásához – írja a Világgazdaság.

Magyarország földgázellátásának szempontjából a déli szállítási útvonal jelentősége rendkívüli, naponta tízmillió köbméter érkezik, eddig a szerződés szerint, zavartalanul. Ez fordítva is igaz, december óta 458 millió köbméter földgáz szállítására került sor

– szögezte le Szijjártó Péter. Szerb kollégájával abban is megállapodtak, hogy Szerbia 500 millió köbméternyi gáz tárolására kap lehetőséget Magyarországon, amely Közép-Európa legnagyobb tárolókapacitásával rendelkezik. 

A külügyminiszter megerősítette a korábbi sajtóhíreket:

Magyarország kezdeményezi, hogy az Európai Tanács jövő heti ülésén ne is kerüljön a napirendi pontok közé az orosz olajembargóra vonatkozó brüsszeli javaslat.

Szijjártó Péter szerint Magyarország addig nem szavazza meg az olajembargót, amíg ellehetetleníti az ország energiaellátását, márpedig fizikailag képtelenség beszerezni annyi kőolajat, amennyi szükséges hazánk gazdaságának működtetéséhez. 

– Ezt a problémát az Európai Bizottság kreálta, ezért a megoldást is neki kell kínálnia. Első a megoldás, utána beszélhetünk a szankciókról, ám nem reális, hogy ez a megoldási javaslat megszületik a jövő hét elejére – közölte.

Szijjártó Péter Orbán Viktor miniszteri bemutatásával kapcsolatban megjegyezte, semmiféle hangszerrel nem fog fellépni: a kormányfő azt várja tőle, hogy minden eszközt vessen be a nemzeti érdekek képviselésének érdekében. A háborús veszélyhelyzet kapcsán hozzátette, a szomszédban zajló konfliktus összetett biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára, nincs idő a hosszú vitákra, ugyanolyan gyors döntésekre van szükség, mint a koronavírus-járvány idején.

Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában