Háború

2022.05.03. 22:32

Légitámadás érte Kárpátalját

A rakéta a magyar határtól mintegy 100 kilométerre csapódott be.

Kárpátalja eddig a nyugalom szigetének számított Ukrajnában, amelyet elkerültek a harcok, de május harmadikán a térséget is rakétatámadás érte. A Kárpátalja.ma a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztrációra (OVA) hivatkozva arról írt: „infrastrukturális létesítményt ért légitámadás Kárpátalja egyik hegyvidéki járásában.”

Egy villanytelepet ért a volóci vasútállomás közelében. A robbanás következtében tűz keletkezett. A robbanás erejétől mintegy 500 méteres sugarú körben törtek ki ablakok. A rakéta repeszei több, közelben parkoló autót is megrongáltak

írta a Kárpáti Igaz Szó szintén az OVA-t idézve.

Volóc Kárpátalja keleti határánál, Beregszásztól mintegy ötven kilométerre, a legközelebbi magyar határátkelőtől 115 kilométerre fekszik. A volóci járás mára többségében ukránok lakta vidék.

Lapértesülések szerint a hatóság a helyszínen dolgozik, egyelőre nem tudni, vannak-e halálos áldozatok vagy sérültek.

Az Ukrinform ukrán hírügynökség ezzel egy időben arról írt, hogy az oroszok hat nyugat-ukrajnai vasútállomásra mértek csapást. Információik szerint a károk jelentősek, de személyi sérülés nem történt. A hírből nem egyértelmű, hogy a kárpátaljai támadásról van-e szó.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója elmondása szerint „az orosz megszállók megpróbálják megállítani a nehézfegyverek – tüzérség, tankok, páncélozott járművek és lövedékek – átszállítását Ukrajna nyugati régióiból” – írta az index.

Kárpátalja kormányzója korábban úgy nyilatkozott: bár nincsenek katonai célpontok Kárpátalján, nem zárja ki, hogy az oroszok akár ezt a területet is lőni kezdik.

Oroszország korábban többször egyértelművé tette, hogy a nyugati fegyverszállítmányokat is legitim célpontnak tekinti. A magyar kormány éppen azért döntött úgy, hogy nem engedi, hogy fegyvereket szállítsanak át területén, mert ezzel veszélybe sodorná a kárpátaljai magyarságot.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában