Ámokfutó lövöldöző

2022.05.25. 09:43

Tizenkilenc gyerek és két felnőtt halottja van a texasi általános iskolai mészárlásnak – frissítve

Legalább 19 diák és két felnőtt, köztük egy tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt – jelentette az amerikai sajtó a Texas állambeli közbiztonsági hivatal tájékoztatására hivatkozva.

Greg Abbot, Texas állam kormányzója korábban elmondta: a gyilkos lövöldöző, akit a 18 éves Salvador Ramosként azonosítottak, szintén meghalt. Az első hírek szerint a helyszínre érkező rendőrök lőtték le – írja az Origo.

A kormányzó beszámolója szerint a tömeggyilkosnál „kézifegyver és puska” is lehetett, amikor tüzet nyitott a San Antonio városától 85 mérföldre nyugatra található uvaldei Robb Általános Iskolában. A republikánus politikus beszámolója szerint két rendőrtisztviselőt is meglőtt, de – mint fogalmazott – ők várhatóan életben maradnak.

 

Egyedül volt

Hírügynökségi információk szerint a gyilkos a helyi közösség lakója volt. Uvalde rendőrfőnöke, Pete Arredondo egy sajtótájékoztatón azt mondta: a fegyveres egyedül követte el tettét. A sérültek számát egyelőre nem határozták meg pontosan, de Arredondo szerint több sérült is van. A Robb Általános Iskolában alig 600 diák tanul, és a rendőrfőnök elmondása szerint második, harmadik és negyedik osztályos tanulók voltak az intézményben.

 

Válságos állapotban

A San Antonio-i Egyetemi Kórház a Twitteren közölte, hogy két sérültet szállítottak hozzájuk az uvaldei iskolából, egy gyereket és egy felnőttet. Mint írták: mindkét sérült – egy 66 éves nő és egy 10 éves lány – állapota válságos. Később mindketten meghaltak. Az Uvalde Memorial Hospital korábban azt közölte, hogy 13 gyereket szállítottak az intézménybe.

Nevük elhallgatását kérő hatósági források azt mondták, hogy az iskolai lövöldöző feltehetően lelőtte a nagymamáját is, mielőtt az iskolához ment volna. Roland Gutierrez, Texas állam szenátusának demokrata tagja a hatóságoktól kapott információkra hivatkozva közölte: a nőt helikopterrel szállították San Antonióba, és még életben van.

 

Texas legsúlyosabb iskolai lövöldözése

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése csaknem egy évtizede történt, amikor fegyveresek megöltek 20 gyereket és 6 felnőttet a Connecticut állambeli Newtownban található Sandy Hook Általános Iskolában. A mostani eset volt Texas állam történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése, amely négy évvel azután történt, hogy egy fegyveres 10 embert megölt a houstoni Santa Fe középiskolában.

A keddi texasi lövöldözés alig több mint egy héttel azután történt, hogy egy fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalo városában, és megölt 10 embert.

 
Ferenc pápa megemlékezett a texasi iskolai lövöldözés áldozatairól 

 A Texas államban elkövetett fegyveres támadásban megölt gyerekekről és felnőttekről emlékezett meg Ferenc pápa, aki a fegyverkereskedelem ellen emelte fel szavát a Vatikánban a szerdai audiencián.

Ferenc pápa az általános meghallgatáson mondott beszéde végén kijelentette, hogy "megtört szívvel" értesült az amerikai általános iskolában kedden elkövetett lövöldözésről. Hozzátette, hogy imádkozik a gyermek és felnőtt áldozatokért és családjaikért.
Eljött az ideje, hogy véget vessünk a fegyverkereskedelemnek, akármilyenről is legyen szó. Kötelezzük el magunkat mindannyian annak érdekében, hogy hasonló tragédiák ne történhessenek többé

 – jelentette ki a katolikus egyházfő.

  

Borítókép: A texasi Uvalde iskolája, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én / MTI / AP / The San Antonio Express-News / William Luther

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában