Haderőfejlesztés

2022.04.24. 22:16

Nehéz szállítóhelikoptereket vásárol Berlin az amerikaiaktól

A 60 darab CH–47F típusú Chinook helikopter értéke ötmilliárd euró, legkorábban 2025–2026-ban érkeznek.

Németország Chinook típusú nehéz szállítóhelikoptereket vásárol az amerikai Boeingtól – jelentette a Bild am Sonntag című német lap vasárnap.

A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Berlin 60 darab CH–47F típusú Chinook helikoptert vásárol, mintegy ötmilliárd euró értékben.

A beszerzést abból a százmilliárd dollár eurós különleges haderőfejlesztési alapból finanszírozzák, amelyet Olaf Scholz kancellár jelentett be az ukrajnai háború kezdete után. A helikoptereket legkorábban 2025–2026-ban szállítja a Boeing.

Az új gépek a csaknem ötven esztendős CH–53G típusú helikoptereket váltják.

A Bild am Sonntag információi szerint a német kormányzat tárgyalt a Lockheed Martin egyik, CH–53K King Stallion típusú nehézhelikopterének vásárlásáról is, de a Boeing helikopterei olcsóbbak, és a NATO-tagállamok többsége is a tandemrotoros elrendezésű kéthajtóműves Chinook helikoptereket használja, s a német kormány ezért döntött a Boeing ajánlata mellett. A német védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor azt közölte a lappal, hogy még nem született végleges döntés a Boeing helikopterek megvásárlásáról.

Borítókép: Chinook Németországban / Illusztrációfotó / hu.123rf.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában