Koránégetés

2022.04.18. 15:02

Négy napja tartanak a zavargások Svédországban (videók)

Allah akbar! – kiáltották a rendőrökre támadó, autókat felgyújtó randalírozók.

Negyedik napja tartanak a zavargások Svédország több nagyvárosában, amelyeket az váltott ki, hogy csütörtökön és pénteken nyilvános Korán-égetéseket tartott egy dán bevándorlásellenes politikus Svédország több pontján – írja a Magyar Nemzet.

A keleti Norrköpingben három ember sérült meg vasárnap, miután a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le. A hatóság szerint nem a rájuk támadó és köveket dobáló randalírozókat akarták célba venni, de a lövések gellert kaptak. A zavargások résztvevői számos autót felgyújtottak, a rendőrség tizenhét ember őrizetbe vett.

A Norrköpinghez közeli Linköpingben is zavargások törtek ki, a videófelvételeken látszik, ahogy csuklyát viselő, arcukat maszkkal eltakaró fiatal férfiak támadnak rá a rendőrökre. Itt a főleg bevándorlók lakta Skaggetorp negyedben tervezett nyilvános Korán-égetéseket a szélsőjobboldali Rasmus Paludan, ám terve meghiúsult a rendőrök és a tüntetők között kitört összecsapások miatt. Az aktivista közölte, a vasárnapi norrköpingi és linköpingi akcióit kénytelen volt lemondani, mert „a rendőrök nemhogy engem, de még magukat sem képesek megvédeni”. A hatóságok egyébként engedélyt adtak Paludannak, hogy tartsa meg Korán-égetési rendezvényeit.

A Stockholm északnyugati részén fekvő Rinkebyben azonban a súlyos zavargások ellenére megtartották a demonstrációt – írja a V4NA.

Paludan, miután a muszlim szélsőségesek miatt nem tudta megtartani a tüntetést, a város másik részén ismét egy Korán elégetésével tiltakozott az illegális bevándorlás, az iszlamizáció és a muszlim szélsőségek ellen.

„A Korán egy veszélyes könyv, füstöt kaphatsz a szemedbe, ha elégeted. De olvasni még annál is veszélyesebb”, mondta a politikus, miközben az égő könyvet filmezte. Paludan továbbá kijelentette, hogy a svéd rendőrség megadta magát a muszlimoknak, és nem tesz semmit az iszlamista erőszak ellen.

Sem az eseményekről tudósító nyugati hírügynökségek, sem a rendőrség nem tett említést arról, hogy a rendőrökre támadók főleg a Korán-égetések ellen tüntető bevándorlók, pedig a videófelvételek tanúsága szerint többször is egyértelműen azt kiáltják: „Allah akbar”, ami arabul annyit tesz: Isten a legnagyobb! Az Exxpress című osztrák hírportál szerint muszlim migránscsoportokról van szó. 

A fővárosban, Stockholmban, illetve az ország harmadik legnagyobb városában, a déli Malmőben, és további településeken is zavargások törtek ki, gépjárműveket gyújtott fel és a rendőrökre támadt a feldühödött tömeg. Ezek mind olyan városok voltak, ahol a szélsőjobboldali csoport elégette az iszlám szent könyvét, a Koránt, vagy csak ilyen akciót hirdetett meg és tervezett végrehajtani. Anders Thornberg országos rendőrfőkapitány szerint a tüntetőket láthatóan nem érdekli a rendőrök testi épsége. Több tucat rendfenntartó sérült meg az elmúlt napokban. 

– Láttunk már erőszakos zavargásokat, de ez valami egészen más – tette hozzá.

– Svédországban szabad a véleménynyilvánítás, akár jó, akár rossz szándékkal megfogalmazott véleményről van szó. Ez része a demokráciánknak. Bármit is gondol azonban valaki, erőszakot sosem alkalmazhat – nyilatkozta Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

Hírügynökségek szerint a svéd állampolgársággal is rendelkező Rasmus Paludan a Svédországban végrehajtott vitatott akcióival szeretné népszerűsíteni a 2017-ben, Dániában alapított, Stram Kurs (Kemény Vonal) nevű bevándorlásellenes pártját. 2020-ban is hasonló akciót szervezett, akkor Malmőben törtek ki zavargások.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, Stockholm, Malmö és Göteborg főleg bevándorlók lakta no-go zónáiban mindennapossá váltak az autógyújtogatások, késelések, lövöldözések és robbantások.

– A kormányzat képtelen megérteni a bandabűnözés problémakörét, ezért Svédország gengszterparadicsommá vált – mondta ezzel kapcsolatban Lasse Wierup, az egyik legismertebb svéd bűnügyi újságíró.

Borítókép: Randalírozók Malmőben április 17-én / Johan Nilsson / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában