Illegális bevándorlás

2022.04.08. 16:00

Még mindig sok a migráns Boszniában

Továbbra is az EU-ba szeretnének eljutni.

Mintegy 2000 illegális bevándorló tartózkodik jelenleg Bosznia-Hercegovinában. A helyi hatóságok 5500 férőhelyet alakítottak ki a migránsoknak, hogy befogadóközpontokban legyenek. A migránsok továbbra is az EU-ba szeretnének eljutni - írja a V4NA. 

Romló közbiztonság, félelemben élő helyiek

A 2010-es évek közepétől kezdve óriási problémát jelent Boszniában a migrációs nyomás. Az illegálisan, papírok nélkül érkező bevándorlók a magyar-szerb határon épült kerítés miatt nem tudtak Magyarországon keresztül az Európai Unió területére jutni, így alternatív útvonalakat kerestek. A Balkánon, Szerbián át jutottak el a Boszniába. Ott azonban a horvát határőrizet miatt zsákutcába kerültek. A helyiek életét nagyon megkeserítette a horvát-bosnyák határon feltorlódott migránsáradat. Az ott lakók azt mondták: a közbiztonság oly mértékben megromlott, hogy nem merik egyedül iskolába engedni gyermekeiket, de a parkba, a játszóterekre sem.

A bosnyák állam éppen ezért igyekszik keményebben fellépni az illegális migrációval szemben. Slobodan Ujić, a külföldiekkel foglalkozó boszniai szolgálat vezetője azt mondta, az ország jó úton halad afelé, hogy fél évtizeddel a gondok kezdete után teljes ellenőrzés alá vonja a migránshelyzetet. Külön sikerként élte meg ezt a tisztségviselő, mert mint fogalmazott: erre a célra az elmúlt két évben szinte semmilyen pénzt nem kaptak.

A helyi illetékesek szerint annak köszönhető a bevándorlók számának csökkenése, hogy mobilcsapatokat állítottak fel, akik felfedik a rejtekhelyeket, és visszaszállítják a migránsokat az előző biztonságos országba. Oda, ahonnan beléptek Boszniába. Ez általában Szerbia vagy Montenegró. A hatóságok abban bíznak, hogy folytatódik a mostani trend, és egyre kevesebb migráns marad, mert az országnak nincs pénze eltartani őket.

Jelenleg mintegy 250 illegális bevándorló próbálkozik átlépni illegálisan a bosnyák-horvát határt. Őket rendszerint elkapják, majd később újra próbálkoznak. A helyzet azonban most jobb, mint pár évvel ezelőtt volt – tette hozzá Ujić.

Hatékonyabb intézkedések az állam részéről

Kevesebb illegális migránst fogunk látni az utcákon, gyorsabban megkapjuk a biometrikus adataikat, vagyis gyorsabban regisztráljuk és ideiglenes befogadóállomásokra szállítjuk őket 

– magyarázta Ujić.

Összességében úgy tűnik, hogy az államnak komoly szándéka van a migránsok visszaküldésére oda, ahonnan jöttek – akár abba a távoli országba, ahonnan származnak.

Szakértők szerint több minden is hatott arra, hogy javult a migránshelyzet Bosznia-Hercegovinában. Gorana Mlinarević kiemelte: tavaly összesen 16 ezer illegális bevándorló érkezett a balkáni országba, ez a fele a 2019-es adatoknak, amikor is a legnagyobb volt a nyomás az országon. Tavaly a legtöbben Afganisztánból érkeztek Boszniába, mintegy hatezren. Közülük azonban senki sem kapott menekültstátuszt. Az illegális bevándorlók célja, hogy a határok átlépésével az Európai Unióba jussanak. Szarajevó ezért jelenleg azon dolgozik, hogy visszatoloncolási egyezményt kössön az afganisztáni tálib vezetéssel.

A helyiek nagyon örülnek annak, hogy kevesebb migráns lesz az utcákon. Már csak azért is, mert korábban főként egyedülálló férfiak érkeztek Boszniába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában