Migrációs nyomás

2022.04.19. 14:43

Drasztikusan megnőtt az illegális határátlépések száma

Az idei első negyedévben volt a legmagasabb az Európai Unióba történő illegális határátlépések száma a 2016-os migrációs válság óta - írta a varsói székhelyű Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) kedden közzétett jelentésében.

A jelentéshez kapcsolódó sajtóközlemény szerint az ukrajnai háború elől menekülők nem szerepelnek az észlelt határsértésekről szóló számadatokban. A Frontex számításai azt mutatják, hogy 2022 januárja és márciusa között több, mint 40 300 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok, 57 százalékkal többet, mint a múlt év ugyanezen időszakában. A múlt hónapban tavaly márciushoz képest mintegy 30 százalékkal emelkedett a határsértések száma.

  
A migrációs nyomás, a Nyugat-Balkánon kialakult útvonalon volt a legnagyobb, itt észlelték az összes illegális határátlépés közel felét. A határsértők többsége szíriai és afgán állampolgár volt. A Földközi-tenger keleti medencéjében a január és március közötti időszakban, több mint kétszeresére, valamivel több, mint 7000-re nőtt az illegális belépések száma, a tavaly ugyanezen időszakban mért adatokhoz képest. A legtöbb határsértést Cipruson jegyezték fel, az illegális migránsok javarészt Kongóból és Nigériából érkeztek.  A nyugat-afrikai útvonalon az első negyedévben 70 százalékkal több határsértést észleltek a hatóságok, s mintegy 5850-re emelkedett az incidensek száma. A határsértők főként marokkóiak és guineaiak voltak.


A La Manche csatornán az Egyesült Királyság felé átkelni próbáló illegális migránsok száma idén csaknem megháromszorozódott, és meghaladta a 8900-at. A migránsok valamivel több, mint felét a hatóságok megakadályozták az átkelésben - közölte jelentésében a Frontex.

Borítókép: illusztráció. Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók melegednek az észak-franciaországi Calais-ben lévő sátortáborukban 2021. november 27-én (MTI/EPA/Mohamed Badra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában