Növekvő támogatások

2022.03.03. 12:48

Soltész Miklós: Magyarország elkötelezett a nemzetiségek iránt

Hriszto Polendakov, Bulgária magyarországi nagykövete a bolgár Kulturális és Oktatási Központ alapkőletételén úgy fogalmazott, hogy a felépülő központ egy új kezdetet jelent a bolgár közösségnek Magyarországon.

Soltész Miklós a bolgár Kulturális és Oktatási Központ alapkőletételén úgy fogalmazott: a magyar kormány elkötelezett az egymás mellett élő népek, nemzetek mellett és a békesség mellett, és ezeket az értékeket tovább kell vinni, hiszen ezekben a napokban erre nagy szükség van.

 

Az államtitkár azt mondta, a magyarországi nemzetiségek között egyedülálló, hogy a bolgárok hosszú távon gondolkodva egy helyen valósítják meg egyházi, oktatási, kulturális és közösségi életüket. Közösségük, bár nem a legnagyobb a magyarországiak közül, összetartása, kultúrája és nyelve őrzése, anyaországi kapcsolatápolása kiemelkedőnek számít - tette hozzá.

 

Hriszto Polendakov, Bulgária magyarországi nagykövete örömét fejezte ki, hogy az épülő központ alapkövét Bulgária nemzeti ünnepén teszik le, és arról beszélt, ez az épület jól mutatja az itteni bolgárok jövőbeni törekvéseit és szándékait, a felépülő központ egy új kezdetet jelent a bolgár közösségnek Magyarországon.

 

Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke arról beszélt, ez a nap mérföldkő a bolgár közösség életében, hiszen az új oktatási és kulturális központtal a következő évszázadokra alkotnak valamit. "Történelmünk következő fejezetét mi fogjuk írni, együtt" - fogalmazott, hozzátéve: ez a beruházás a magyar kormány elmúlt és következő tíz évének zászlóshajója és jelképe lesz.

 

Mint mondta, céljuk, hogy az épület ne csak az itt élő bolgárokat szolgálja, hanem egy európai oktatási, továbbképzési hely is legyen. Az elnök, megköszönve a magyar kormány bizalmát, arról szólt: ezt a bizalmat igyekeznek megőrizni.

 

Hriszto Sztefanov Polendakov, Bulgária magyarországi nagykövete (b1), Varga Szimeon, az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója (b2), Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b3) és Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke (b4) elhelyezi a a magyar és bolgár kormány támogatásával megvalósuló Bolgár Kulturális és Oktatási Központ alapkövét a Vágóhíd utcában Bulgária nemzeti ünnepén 2022. március 3-án.Forrás: Bruzák Noémi / MTI

A főváros IX. kerületében, a Vágóhíd utca 19. szám alatt, a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Templom közvetlen szomszédságában megvalósuló épület helyszínét és alapkövét Atanaszij archimandrita, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház elöljárója áldotta meg. A telekkel szemben, az utca túloldalán a bolgár művelődési ház található.

 

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszél a magyar és bolgár kormány támogatásával megvalósuló Bolgár Kulturális és Oktatási Központ alapkőletételén a Vágóhíd utcában Bulgária nemzeti ünnepén 2022. március 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában