Ukrán válság

2022.03.28. 06:10

Orosz–ukrán háború: elhalasztották a béketárgyalásokat, világbajnok sportoló halt meg Mariupolban (videók)

Cikkünk frissül!

Elhalasztották a béketárgyalásokat

Nem kezdődnek ma el az ukrán-orosz béketárgyalások Törökországban 

– közölte az Interfax hírügynökséggel az ukrán delegáció egyik tagja, írja a Sky News. A tárgyalók még úton vannak, és valószínűleg csak nagyon későn érkeznek a helyszínre. A megbeszélések várhatóan kedd délelőtt 10 órakor kezdődnek csak el. 

A katasztrófavédelem folyamatosan segít a menekültek elhelyezésében

A katasztrófavédelem az elmúlt 48 órában 229 ember, köztük 138 gyermek és 60 nő elhelyezésében működött közre - áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

A HÁBORÚ KITÖRÉSE ÓTA 7980 EMBER - KÖZÜLÜK 4392 GYERMEK ÉS 2420 NŐ VOLT - ESETÉBEN INTÉZKEDETT A SZERVEZET.

A hétvégén összesen négy gyűjtőpontról huszonegy befogadóhelyre szállították a háború elől menekülőket.

Vasárnap az M3 autópálya 144-es kilométerszelvényénél, a Budapest felé vezető oldalon kellett intézkedni, ahol

KIGYULLADT ÉS TELJES TERJEDELMÉBEN ÉGETT EGY AUTÓ, A BENNE UTAZÓ MENEKÜLTEK - HÁROM FELNŐTT ÉS EGY GYEREK - IDŐBEN EL TUDTÁK HAGYNI A KOCSIT.

A mezőkövesdi hivatásos tűzoltók percek alatt eloltották a lángokat. A járműben utazókat a rendőrség a geleji autópálya-pihenőhöz szállította, onnan a Nyugati pályaudvarig történő utaztatásukról a katasztrófavédelem gondoskodott.
 

Sodródó aknát vett észre egy halászhajó a Fekete-tengeren

Sodródó aknát észleltek hétfő reggel Románia területi vizein a Fekete-tengeren, ezért a térségbe küldték a Viceamiral Constantin Balescu aknászhajót, hogy begyűjtse és hatástalanítsa a robbanószerkezetet - közölte a román védelmi minisztérium.

Az aknát az Olimpus 1 halászhajó vette észre 

72 kilométerre a Midia-foktól, amely Konstancától 15 kilométernyire északra, a Duba-Fekete-tenger csatorna északi ágának torkolatánál található.

 

Ezt mondja a mai napról az ukrán belügyminisztérium tanácsadója

Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója, Vadim Denyisenko korábban azt mondta, a mai tárgyaláson nem számít áttörő fejleményre.

 

Magyarországra érkezett eddig a legtöbb ukrajnai háború elől menekülő ember lakosságarányosan

Lakosságarányosan eddig Magyarországra érkezett a legtöbb,

a hétfői adatok szerint 530 587, az ukrajnai háború elől menekülő ember- közölte a kormányszóvivő a humanitárius tanács ülése után tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Szentkirályi Alexandra elmondta, a menedékes kérelmek száma is napról napra emelkedik, 7947 ember nyújtott be ilyen kérelmet az elmúlt bő egy hónapban.

 

Több mint 3,8 millió ember hagyta el Ukrajnát

Az ENSZ szerint eddig több mint 3,8 millió ember hagyta el Ukrajnát, és

további 6,5 millió menekültre számítanak.

Körülbelül 13 millió civil rekedt harci övezetekben, akik nem tudnak elmenekülni. Mariupol városában 160 ezer ember van jelenleg is.

 

Ma nem nyitnak ki a humanitárius folyosók

Az ukránok félnek az esetleges orosz provokációtól, ezért a mai napon nem nyitnak humanitárius folyosót az országban - írja a Sky News.

 

A Gazprom továbbra is szállít gázt Ukrajnán keresztül


A Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat továbbra is szállít gázt Európába Ukrajnán keresztül, legfrissebb adataik szerint napi 109,5 millió köbmétert - közölte a vállalat.

 

Kick-box világbajnok halt meg a mariupoli harcokban


Meghalt Maksim Kagal ukrán kick-box világbajnok a Mariupolért vívott harcokban - írja az Ukrinform

Kagal a különleges erők kötelékében szolgált, edzője közölte a halálhírét.

 

Rakétadarabok hullottak egy kijevi házra – képek

Az ukrán hatóságok azt állítják, hogy lelőttek egy orosz rakétát Kijev felett – írja a Sky News.

A tegnap este nem sokkal 11 óra után lelőtt rakéta darabjai a főváros Darnyickij kerületében egy házra hullottak és tüzet okoztak, a kivonuló tűzoltóknak éjfél után sikerült megfékezniük a lángokat.

 

Katasztrofális a helyzet Mariupolban – képek

Az ukrán külügyminisztérium Twitter-oldala friss képeket tett közzé az ostromlott Mariupolból, elmondásuk szerint a városban a helyzet katasztrofális, az orosz hadsereg gyakorlatilag földig rombolja a települést.

 

Az angol hírszerzés friss információi az orosz hadseregről

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közzétette legújabb hírszerzési jelentését, amely szerint az elmúlt 24 órában „nem történt jelentős változás” az orosz–ukrán háborúban – írja a The Guardian.

AZ OROSZ HADSEREG TOVÁBBRA IS LOGISZTIKAI PROBLÉMÁKKAL KÜZD, HELYZETÜKET AZ ALACSONY MORÁL ÉS A KEMÉNY UKRÁN ELLENÁLLÁS NEHEZÍTI.

Az orosz erők Ukrajna déli területein érték el eddig a legnagyobb sikert, a körbezárt ukrán kikötővárost, Mariupolt továbbra is nagy erőkkel támadják, de a város még ukrán kézen van.

 

Elképesztő felvételen a lvivi olajraktár oltása

A hétvégén többször is rakétatámadás érte a nyugat-ukrajnai Lviv városát, öt ember megsebesült.

Videón, ahogy az ukrán katasztrófavédelem küzd a hatalmas lángokkal, miután találat ért egy olajraktárat a városban.

 

Az amerikai elnöknek magyarázkodnia kellett

Joe Biden amerikai elnök vasárnap személyesen is megerősítette, hogy nem szólított fel rendszerváltásra Oroszországban. Előző napi

VARSÓI NYILATKOZATÁBAN AZ ELNÖK ARRÓL BESZÉLT, HOGY PUTYIN „NEM MARADHAT HATALMON”,

de szavait később a Fehér Ház és Antony Blinken külügyminiszter is úgy pontosította, hogy ezzel nem az országon belüli hatalomról beszélt, hanem annak megakadályozásáról, hogy Putyin hatalmat gyakoroljon Oroszország szomszédai és a régió felett. Bident vasárnap egy washingtoni templomi szertartásról távozva személyesen is megkérdezte egy újságíró arról, hogy rendszerváltásra szólított-e fel Oroszországban, és azt válaszolta, hogy nem.

 

Öt orosz támadást vertek vissza az ukrán erők

Az ukrán védelmi erők napi hadműveleti jelentésükben azt állítják, hogy öt orosz támadást sikerült visszaverni Donyeck és Luhanszk térségében. Állításuk szerint megsemmisítettek két orosz harckocsit, egy gyalogsági járművet és egy autót

Az ukrán légierő 4 repülőgép, 1 helikopter és 2 drón megsemmisítését jelentette be.

Sem a hadsereg, sem a légierő állításait független forrás még nem erősítette meg.

 

Ma újra elkezdődik az online oktatás Kijevben

Az ukrán főváros diákjai ma folytathatják az iskolát – online távoktatás formájában. Kijev polgármestere vasárnap jelentette be a tanítás újrakezdését.

„Fontos feladat, hogy a város még ilyen nehéz körülmények között is éljen és működjön. Megpróbálnak megfélemlíteni minket, de ez nem fog menni!” – mondta Vitalij Klicsko a Telegram-bejegyzésében. Az ENSZ becslései szerint az ukrán gyerekek több mint fele elmenekült az országból a háború kezdete óta.

 

Az orosz csapatok elhagyták a csernobili munkások városát

Az orosz erők szombaton átvették az irányítást a Csernobiltól 60 kilométerre északkeletre fekvő Szlavutics felett, és rövid időre őrizetbe vették a polgármestert, a megszállás ellen azonban több száz helyi ukrán tiltakozott, akik zászlókkal vonultak az utcára. Az oroszok később szabadon engedték a polgármestert, aki hétfőn egy videóbejegyzésben azt mondta, hogy az ellenséges katonák elhagyták Szlavutics városát.

Szlavuticsban főként az áramtermelésből már kivont csernobili atomerőmű karbantartását végző munkások élnek családjaikkal.

 

Kijev Csernobil körzetének fegyvermentesítését kéri az ENSZ-től

Ukrajna arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zóna fegyvermentesítésére, mert az ott tartózkodó orosz erők miatt

NEM LEHETSÉGES TELJESEN ELLENŐRZÉS ALÁ VONNI A TÉRSÉGET SÚJTÓ TÜZEKET

– jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap éjjel.

Ljudmila Denyiszova emberi jogi biztos előzőleg azt közölte, hogy a „tiltott zónában”

TÖBB MINT TÍZEZER HEKTÁRNYI ERDŐ ÁLL LÁNGOKBAN

a térségben zajló harci cselekmények miatt. Az ombudsman a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) fordult azzal a felhívással, hogy a lehető leghamarabb küldjenek szakértőket és tűzoltó-felszereléseket Ukrajnába.

Az orosz védelmi minisztérium által kiadott fotón az orosz légideszant csapatok egyik katonája és az ukrán nemzeti gárda egyik katonája látható az ukrajnai csernobili atomerőműben. Orosz légideszant csapatok és az Ukrán Nemzeti Gárda katonái biztosítják a biztonságot az atomerőműben. Megállapodás született az Ukrán Nemzeti Gárda külön zászlóaljának katonáival, hogy közösen biztosítják az egységeket, a zárt területet és a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolóját. A csernobili atomerőmű munkatársai továbbra is a megszokott módon figyelik a sugárzási szintet és dolgoznak az atomerőműben
Forrás: Sputnik via AFP

Múlt héten a NAÜ még azt jelezte, hogy a tüzek nem jelentenek súlyos veszélyt a radioaktivitás megnövekedésének szempontjából.

 

63 milliárd dollár lehet az infrastruktúrában okozott kár Ukrajnában

Az ukrajnai háború több mint 63 milliárd dollár (kb. 21 420 milliárd forint) kárt okozott az infrastruktúrában a Kijevi Közgazdaságtudományi Iskola új becslése szerint.

Az orosz invázió gazdasági hatását számoló becslés szerint 

a háború első 30 napjában legalább 4431 lakóépület, 92 gyár és raktár, valamint 378 iskola sérült vagy semmisült meg, 12 repülőtér megsemmisült vagy megsérült, továbbá 7 hő- vagy vízerőműben keletkeztek károk.

A legutóbbi, március 17-i becslés óta összesen 3,5 milliárd dollár értékű kár érte Ukrajnát.

A mariupoli Azovstal acélművet ért találatokról videó is készült: 

 

Tízezrek rekedtek Csernyihivben

Civilek tízezrei rekedtek gáz, folyóvíz és áram nélkül az ukrán Csernyihiv városában. A Gyeszna folyó partján fekvő város az elsők között volt, amelyet megtámadtak a Fehéroroszországból Kijev felé tartó orosz csapatok.

A város egy hónap elteltével sem esett el, de gyakorlatilag el van vágva az ország többi részétől. „Nincs biztonságos kiút” – mondta Csernyihiv tartomány kormányzója a BBC-nek.

 

Oroszország kivonja csapatait Kijev térségéből

Oroszország kénytelen volt kivonni erőit a kijevi térségből, miután súlyos veszteségeket szenvedett – közölte az ukrán hadsereg vezérkara. A harcokról szóló legfrissebb jelentésben a vezérkar azt közölte, hogy az orosz hadsereg két zászlóalj taktikai csoportját kivonták Fehéroroszországból, ami szerintük jellemző azokra az egységekre, amelyek „jelentős veszteségeket szenvedtek”.

A jelentés emellett megjegyezte, hogy az Oroszországból Ukrajnába tartó egységek „intenzitása jelentősen csökken”.

A pusztítás nyomai a három nappal korábbi orosz tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjainál Kijevben 2022. március 24-én
Forrás: Nuno Veiga

A múlt héten Oroszország közölte, hogy azt tervezi, invázióját kelet felé irányítja, bár azóta is folyamatosan érkeznek hírek a nagyobb városokban történt csapásokról.

 

Nemzetközi büntetőbíróval támogatja Ukrajnát az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság Sir Howard Morrison személyében független tanácsadóval támogatja Irina Venediktova ukrán főügyész munkáját. Sir Howard több mint 12 éven át a volt Jugoszláviával foglalkozó nemzetközi büntetőtörvényszék és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bírájaként szolgált, többek között Radovan Karadzic szerb háborús bűnös ügyében is dolgozott.

A brit főügyész csütörtökön azt mondta az alsóházban, hogy „minden lehetőség az asztalon van”, amikor Putyin rezsimje ellen háborús bűnökért vádat kell indítani, de kitartott amellett, hogy az Egyesült Királyság által preferált megközelítés az, hogy a felelősöket az ICC-n keresztül vonja felelősségre.

 

Németország rakétavédelmi rendszert vásárolna

Németország rakétavédelmi rendszer vásárlását fontolgatja, hogy ki tudjon védeni egy esetleges orosz támadást – mondta Olaf Scholz. A német kancellár nem részletezte, hogy milyen rendszer jöhetne szóba, így elhárította az ARD közszolgálati műsorszolgáltatónak az izraeli Vaskupola beszerzéséről szóló kérdését.

Arra a felvetésre, hogy Németország szeretne-e a meglévő Patriot rakétáknál nagyobb hatótávolságú fegyverzetet, Scholz azt mondta: „Tisztában kell lennünk azzal, hogy van egy szomszédunk, aki kész erőszakot alkalmazni érdekeinek érvényesítéséért.”

 

Elsősorban Harkovot támadják

Az ukrán hadsereg éjszaka közölte, hogy az országot február 24-e óta támadó orosz csapatok több területen ismét csapást mértek az ukrán erőkre és a katonai infrastruktúrára, a fő célpontok közé tartozott Harkov térsége. 

 

Kijev kész a megegyezésre

Az ukrán elnök orosz újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy

KIJEV A BIZTONSÁGI GARANCIÁK, A SEMLEGESSÉG ÉS A NEM NUKLEÁRIS STÁTUS KÉRDÉSÉBEN KÉSZEN ÁLL A MEGEGYEZÉSRE.

Katonai célként pedig a minél kevesebb áldozatot, a háború időtartamának lerövidítését és az orosz erőknek a február 24-i támadás előtti „kompromisszumos területekre” visszavonulását nevezte meg.

 

Zelenszkij: Ukrajna nem enged területi egységének sérthetetlenségéből

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszakai videóüzenetében világossá tette, hogy a legfontosabb elérendő eredménynek továbbra is Ukrajna területi épségének tiszteletben tartását, illetve a hatékony biztonsági garanciák kidolgozását tartják. Ezek teszik lehetővé, hogy az országban ismét béke legyen, és visszatérjen a normális élet – emelte ki.

 

Törökországban folytatódnak a tárgyalások
 

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonbeszélgetését követően David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség tagja bejelentette, hogy az orosz–ukrán tárgyalások következő fordulóját hétfőtől szerdáig tartják Törökországban.

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában