Sértő kijelentések

2022.03.28. 08:28

Nők, idős emberek, vidékiek vagy fogyatékosok: Márki-Zay Péter már mindenkit vérig sértett (videó)

Szinte naponta látnak napvilágot a baloldal jelöltjének, Márki-Zay Péternek a bárdolatlan kijelentései, amelyekkel a társadalom legszélesebb rétegeit sértegeti. Arról beszélt, hogy „pusztulnak a nyugdíjasok", a vidékiek bunkók, a nők helyesírása rossz, a Fidesz-szavazók különösen buták, és a sor még folytatható. A Mediaworks Hírcentrum összegyűjtötte Márki-Zay legelfogadhatatlanabb mondatait.

Vidékiek

A baloldal a vidéki, főleg a falusias körzetekben áll a legrosszabbul, ezért is meglepő, hogy Márki-Zay Péter az itt élő embereken köszörüli a nyelvét. Többek között olyan állításokat tett, miszerint, „ha a Fidesz egy vidéki településen összeszedi a legjobb embereit, akkor még egy keresztrejtvényt sem tudnak megfejteni".

– Az, hogy vannak vidéken bunkók, még nem azt jelenti, hogy minden vidéki bunkó – magyarázta egy másik kijelentését a baloldal jelöltje.

A falusi „ostoba", „tudatlan" emberekről számos alkalommal értekezett a baloldal jelöltje.

Összeállításunkban bemutatunk néhány ilyen esetet:

 

Nők

Márki-Zay Péter szerint egy nő küldött neki egy megfejtett keresztrejtvényújságot. Azt, hogy az illető nőnemű, a „helyesírásából" következtette ki. Ezután azt fejtegette, hogy talán nem is saját kútfőből fejtette meg a feladványokat, hiszen az újság végén ott vannak a megoldások.

 

Fogyatékosok

Márki-Zay Péter legalávalóbb kijelentései közül is talán azok a legvisszatetszőbbek, amikor a „fogyatékos" kifejezéssel próbálta sértegetni politikai ellenfeleit. Ezt videóiban többször is megtette az elmúlt években, többek között a „fideszes propagandistákat" és a hódmezővásárhelyi ellenzékét nevezte így. A fogyatékos szót rendszeresen sértésként használja.

A baloldal jelöltjének kijelentéseit elítélték a fogyatékossággal élő emberek érdekképviseletét ellátó szervezetek. Többek között az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és mások.

A „fogyatékos" kifejezés szitokszóként való használata nemcsak döbbenetet és tiltakozást váltott ki, egy kerekesszékes asszony Márki-Zay orosházi fórumán számon is kérte a jelöltet. – Alázod a rokkant embereket meg az öregeket? – kérdezte.

Nyugdíjasok

Az olaszországi Repubblica.it című lapnak adott 2021. novemberi interjújában Márki-Zay úgy értékelt, hogy szerinte a Fideszre "a Covid által megtizedelt idősebb generáció szavaz, nem pedig a fiatal tehetségek, akik egyre nagyobb számban hagyják el az országot" – mondta.

Nem sokkal később, újévi beszédében részletesen is kifejtette a témát, mondván „pusztulnak az idősek", ez szerinte jó irány. – Az időseket, akik sajnos pusztulnak a koronavírus-járvány miatt is, sokkal könnyebben megvezette a Fidesz, mint a fiatalokat. Az új generációk, amelyek szavazni fognak '22-ben, azoknál nagyon kicsi a Fidesz támogatottsága, tehát alapvetően az irány jó – mondta Márki-Zay Péter az idősek halálával kapcsolatban.

Ezt a gondolatot hasonló szavakkal már 2020 nyarán is megfogalmazta. – A demográfia az ellenzéknek nem hátrányos, [...] ugye az idősek elmennek sajnos, viszont jönnek fiatalok, és ezek a fiatalok sokkal kisebb arányban Fidesz-szavazók, tehát több százezer szavazattal kevesebb várható egyébként a Fidesz oldalán, mint 2018-ban volt".

(Tegyük hozzá: Nehéz lenne az idős emberek iránti tiszteletnek tekinteni azt, hogy Márki-Zay Péter a 13. havi nyugdíjról is rossz véleménnyel volt. – Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette, mondjuk, a 13. havi nyugdíjat – emelte ki. Más alkalommal arról beszélt, hogy közgazdászként értékelte, hogy a Bajnai-kormány megszüntette a 13. havi nyugdíjat.)

 

Fideszesek

Márki-Zay Péter egyik deklarált politikai célja, hogy meggyőzze a fideszeseket is, hogy érdemes rá szavazni. A projekt nem igazán halad, tekintve, hogy a baloldal jelöltje a legváltozatosabb sértéseket vágja hozzá a jobboldali, konzervatív érzelmű emberekhez. Rendszeresen hangoztatja, hogy ostobának tartja őket, sőt szerinte „hazaárulók", amiért Orbán Viktorra szavaznak.

A március 15-i Békementtel kapcsolatban is kifejtette véleményét: „Nemcsak arról van szó, hogy ez nem egy szeretet és békemenet volt, hanem gyűlölködés. De az is látszik, hogy vannak olyanok, akiknek fogalmuk sincs, hol vannak" – mondta. Márki-Zay eszmefuttatása kísértetiesen hasonlít Gyurcsány Ferencére, aki 2006-ban csőcseléknek titulálta a békés tüntetőket.

 

Zsidóság és cigányság

Márki-Zay Péter rendszeresen szól zsidó és cigány honfitársainkhoz is, arra kérve őket, hogy szavazzanak a baloldalra. Ebben nem lenne semmi különös, ha a baloldalhoz csapódott Jobbikban nem robbannának ki szinte hetente antiszemita botrányok. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik és így a baloldali összefogás jelöltje cinkos mosollyal kart lendít. Szilágyi György a neonáci amerikai Árja Testvériség ideológiáját magyarázza. Minderről kamerafelvételek vannak.

Z. Kárpát Dániel FORRÁS: RUMBLE
Forrás: Rumble

De Márki-Zay beállt az antiszemita kijelentéseket tevő Bíró László mellé is a 2020-as a borsodi időközi országgyűlési választáson, ezzel a szégyenletes érveléssel: „Ebben a feladványban én arra kérem zsidó honfitársaimat is, hogy igenis az antiszemita megjegyzéseket tevő jobbikos képviselőt támogassák. Arra kérem a cigány honfitársaimat is, hogy igenis a jobbikos képviselőjelöltet támogassák, mindannyiunk érdekében." Nyilvánvaló, hogy ilyen mondatokkal cigány és zsidó embereket alázott meg.

Feketék és vakok

Különös, hogy az Amerikai Egyesült Államokat is megjárt Márki-Zay Péter rendszeresen használja a tengerentúlon rasszistának titulált „néger" kifejezést a feketékre.

– Milyen érzés vaknak lenni? – kérdezte a riporter a Márki-Zay által elmesélt viccben Steve Wondertől. – Még mindig jobb, mintha néger lennék – mondta el a csattanót Márki-Zay. (Ebben az esetben a vak embereken is gúnyolódik, tegyük hozzá.)

De alábbi összeállításunkban egy olyan viccet is láthatnak, amelyben arról mesél, hogy miben hasonlít Trianon és Michael Jackson. Itt is négerezik.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában