Ukrán válság

2022.03.23. 06:38

Elesett egy rahói magyar katona a kijevi harcokban – frissül (videók)

Cikkünk frissül!

 

Meghalt egy kárpátaljai katona

Varga Eduard főtörzsőrmester mindössze 25 éves volt, Kijev védelme közben halt meg.

Európára nézve végzetes lenne az orosz energia embargója

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, nem lehet egyik napról a másikra beszüntetni az orosz energiaimportot, mert akkor egész iparágak kerülnének veszélybe.

 

Buszokkal visznek ételt, gyógyszert és benzint Bergyanszkba

 A busz visszafelé felveszi azokat, akik el akarják hagyni a várost.

Ukrán vadászgépet és egy fegyverraktárat semmisítettek meg az oroszok

Az Orosz Védelmi Minisztérium azt állítja, hogy kedden 97 ukrán katonai célpont ellen intéztek rakétatámadásokat. Orzsevnél megsemmisítettek egy fegyverraktárat, ahol nyugatról érkező felszereléseket is tárolt az ukrán hadsereg. Az orosz légvédelem lelőtt egy Szu-24-es vadászgépet, 16 pilóta nélküli légi járművet és három Bayraktar TB-2-es drónt – állítják.

 

Lavrov szerint Ukrajnában összecsaphat Oroszország és a NATO

NATO-békefenntartók Ukrajnába vezénylése közvetlen összeütközéshez vezethet Oroszország és a szövetség között – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO) elmondott szerdai előadásában.

Lengyel kollégáink már bejelentették, hogy közeledik a NATO-csúcs, és békefenntartókat kell küldeni (Ukrajnába). Remélem, értik, miről van szó. Ez a legközvetlenebb összeütközés lesz Oroszország és a NATO fegyveres erői között, amelyet mindenki nemcsak hogy el akart kerülni, de azt hangoztatta, hogy elvileg soha nem történhet meg

– jelentette ki Lavrov.

Elmondta, nehezen haladnak az orosz és az ukrán delegáció közötti tárgyalások, ennek oka szerinte az, hogy Kijev folyamatosan változtatja álláspontját. Ukrajna azonban arra hivatkozik, készek tárgyalni, de az orosz ultimátumokat nem hajlandók elfogadni.

 

Lengyelország kiutasít 45 orosz diplomatát

Oroszország számára kémkedő diplomaták listáját adta át a lengyel belbiztonsági ügynökség a varsói külügyminisztériumnak, 

az érintettek sürgős kiutasítását kérve

– írja Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokért felelős lengyel miniszter szóvivőjére hivatkozva az MTI.

A kiutasítandó személyek, valamint azok, akik együttműködtek velük, az Oroszországi Föderáció titkosszolgálatának a tisztviselői - közölte.

 

Véget ért a kijárási tilalom Kijevben, újra támadják a várost

A BBC tudósítója szerint alig, hogy véget ért a napokkal ezelőtt bevezetett kijárási tilalom Kijevben, újra hallani a fegyverropogást és a nehéztüzérség hangjait.

 

A lebombázott főtéren csellózott egy zenész Harkovban

A megható videón a zenész a kihalt városközpontban üldögél és csellózik a romok között. Harkovban, amely Ukrajna második legnagyobb városa, szinte folyamatosak orosz katonák támadásai.

Egy menekülő elmesélte, hogyan jutott ki Mariupolból

Mariupol szinte a háború kezdete óta állandó ostrom alatt áll, a humanitárius folyosókon is kockázatos elhagyni a várost. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán azt mondta, még mindig 100 ezer ember él borzasztó körülmények között; étel, víz és gyógyszerek nélkül.

Egy férfi, akinek három hete sikerült elmenekülnie Mariupolból, a BBC Radio 4 Today című műsorának elmondta, hogy most a hozzá hasonló, félelemben élő lakosoknak segít az evakuációban.most a hozzá hasonló, félelemben élő lakosoknak segít az evakuációban. Eddig 96 embert tudott kihozni a városból. 

A férfi szüleinek néhány napja sikerült megszökniük Mariupolból. Az anyja belekeveredett egy orosz és ukrán tankok közötti harcba, de még az ágyúzás előtt sikerült elmenekülnie; az apja pedig benzint lopott, így tudtak autóba ülni és elhajtani. Jelenleg mindketten az észak-ukrajnai Csernobilban vannak.

 

Meghalt két gyerek, miután lebombáztak egy panelházat Luhanszkban

Három ember, köztük két gyerek halt meg egy panelházban a Luhanszki régióhoz tartozó Rubizsne városában, miután támadás érte az épületet – írja a régiós katonai vezetőre hivatkozva a BBC.

A támadás még kedd este történt, amikor az orosz hadsereg fokozta az ágyúzást, egy lövedék robbant az ötödik emeleten.

A katonai vezető hozzátette, egy üzletben és egy oktatási intézményben is tűz ütött ki. A Luhanszki régióban több mint 60 civil halt meg a háború kezdete óta.

 

Szerdán sincs biztonságos menekülőút Mariupolból

Kilenc humanitárius folyosóról állapodtak meg az ukránok és az oroszok szerdára – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Hozzátette,

a kilenc útvonal nem érinti az ostrom alatt álló Mariupolt.

Oroszországgal nem sikerült megállapodni egy biztonságos folyosó létrehozásáról a bombázott városból – írja a The Guardian

 

Biztosítja a kormány a menekült gyerekek iskoláztatását

Az Ukrajnában dúló háború miatt gyerekek tízezrei lépték át az elmúlt hetekben Magyarország határát, és napról napra emelkedik azok száma, ahol a szülők menedékes kérelmet nyújtanak be, tehát tanköteles korú gyerekeiket magyar óvodákba és iskolákba íratják be – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Hozzátették, az óvoda- és iskolaválasztás szabadsága őket is megilleti, a körzetes intézményeknek azonban az érintetteket fel kell venniük. Az iskolákban is

cél a gyerekek minél gyorsabb integrációja és felzárkóztatása,

illetve adott esetben a magyar nyelv megtanítása.

Ennek érdekében a kormány a kötelező iskoláztatáson felül heti 5 délutáni, egyéni foglalkozást biztosít az érintett tanulóknak, és havi 130 ezer forint többlettámogatást biztosít az Ukrajnából érkező menekülőket befogadó intézményeknek. A kormány arról is döntött, hogy április 20-ig megnyitja a magyarországi érettségire jelentkezést, és ingyenesen biztosítja, hogy a menekült diákok érettségi vizsgát tegyenek – írják a közleményben.

 

Keleten akarják bekeríteni az oroszok az ukránokat

Kiadta a brit védelmi minisztérium a szokásos napi jelentését, amelyben azt írják, hogy megfigyeléseik szerint Ukrajna északi részén szinte alig mozdultak az orosz csapatok, ami arra is utalhat, hogy újrarendezik erőiket és egy nagyobb támadásra készülnek. Mindeközben 

úgy tűnik, hogy az orosz erők megpróbálják bekeríteni az ukránokat az ország keleti részén 

a folyamatosan ostrom alatt tartott Harkov és Mariupol felől – összegezte a Sky News.

Tűzszünetről állapodtak meg az egyik ukrán régióban

Tűzszünetről állapodtak meg az orosz ellenőrzés alatt álló Luhanszk régióban – írja a Sky News. A lépéssel arra törekszenek, hogy esélyt adjanak a civileknek a menekülésre.

 

Menekülőútnak használt hidat bombáztak le az oroszok

Lebombáztak egy hidat az oroszok, amely Csernyihivből Kijev felé vezetett, és amelyen eddig a civilek elhagyhatták a várost.

Kizárhatják Oroszországot a G20-ból

Az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek fontolgatják Oroszország esetleges kizárását a G20-akból – jelentette a Reuters. A hírügynökség azt is közölte, hogy Lengyelország kedden azt javasolta az amerikai tisztségviselőknek, hogy váltsák le Oroszországot a csoportban, és "pozitív választ" kaptak.

A G20-ak a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő csoportosulás, amelynek célja a globális gazdaságot érintő kérdések, köztük az éghajlatváltozás és a fejlődés összehangolása.

Egy ilyen lépés tovább növelné az Oroszországgal szemben érvényben lévő nyugati gazdasági szankciókat. Elemzők szerint azonban valószínűleg más kulcsfontosságú G20-országok is megvétóznák, köztük Kína, India és Szaúd-Arábia.

Elemzők azt jósolják, hogy a G7 tagállamai emiatt bojkottálhatják a G20-ak idei találkozóit – amiről állítólag figyelmeztették Indonéziát, a szervezet jelenlegi elnökét. Jakarta nem kívánta kommentálni az ügyet.

 

Putyin a világ vezetőivel találkozna

Vlagyimir Putyin is részt akar venni az októberben esedékes G20-as csúcstalálkozón, de több ország is jelezte, hogy szerintük ez nem alkalmas fórum arra, hogy megvitassák az orosz-ukrán háborút. Az orosz elnök mégis elmenne.

 

7000 orosz állampolgár maradt pénz nélkül Thaiföldön

Az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta nem tudtak készpénzt felvenni az ATM-ekből, és nem használhatták hitelkártyáikat a Thaiföldön pihenő orosz állampolgárok.

– Bankról bankra, ATM-ről ATM-re jártunk. 10-ből kilencszer hiába próbálkozunk, de azért sikerült némi készpénzt szereznünk. Van más módja is a pénzhez jutásnak, például a Western Union vagy a kriptovaluta, de ha valami egyik nap működött, az másnap már nem biztos – mondta egy név nélkül nyilatkozó pár.

 

Kedvezményekkel fogadhat menekülteket az Egyesült Államok

Az NBC News szerint a Fehér Ház már a héten bejelenti azt a tervet, amellyel Ukrajna legkiszolgáltatottabb menekültjeit segíti az Egyesült Államokba jutásban. A terv magában foglalja az ukrán aktivisták, újságírók és az LMBTQ közösség tagjai kérvényeinek gyorsított feldolgozását. Azoknak a belépése is felgyorsul, akiknek családtagjaik élnek az Egyesült Államokban – közölték meg nem nevezett tisztviselők.

 

Két hét alatt 100 ezer tonna segély jutott be Ukrajnába

Egy szerdára virradó éjjel tett videóüzenetében az ukrán elnök az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokról szólva nagyon nehéznek nevezte a folyamatot.

– Nagyon nehéz, néha botrányos, de lépésről lépésre haladunk előre 

fogalmazott Zelenszkij. Hozzátette: a tárgyaló felek nap mint nap keményen dolgoznak.

Csak az elmúlt két hétben több mint 100 ezer tonna humanitárius segélyt kapott Ukrajna – jelentette be hajnali videóüzenetében az ukrán elnök. Beszámolója szerint sikerült gyorsan szétosztani, de még több önkéntesre és még több adományra van szükségük.

A segítség összegyűjtésére és koordinálására létrehozták a help.gov.ua weboldalt, ahol a segíteni akarók megtudhatják, hol, hogyan, mivel tudnak épp segíteni a bajba jutott ukránoknak.

Volodimir Zelenszij kiemelte: 

folyamatosan segélyekre van szükségük, a hét minden napján, a nap 24 órájában.

A mai állás szerint mintegy százezer civil él Mariupolban, embertelen körülmények között, teljes blokádban. Se étel, se víz, se gyógyszer. Állandó az ágyúzások és folyamatos a bombázás – mondta videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint már több mint egy hete próbálnak stabil humanitárius folyosókat szervezni a mariupoliak számára, de szinte minden próbálkozásukat megzavarják az oroszok ágyúzással vagy közvetlen lövöldözéssel.

Kedden az egyik humanitárius oszlopot az elnök szerint egyszerűen elfoglalták a megszállók Manhush közelében. A kimenekítésben részt vevők és a buszsofőrök fogságba estek. Minden nehézség ellenére 7026 mariupolinak kedden sikerült elhagynia a várost.

 

Az ukrán elnök Kijevbe hívta a pápát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Ferenc pápával beszélget telefonon Ukrajna békekereséséről, a megszállók atrocitásairól, az ostromlott városokba vezető humanitárius folyosókról. Köszönetet mondott a katolikus egyházfőnek a háború elleni egyértelmű és határozott álláspontért és az Ukrajnáért mondott imáiért.

Meghívta, hogy látogassa meg hazáját ebben a sorsdöntő időben. Zelenszkij úgy fogalmazott: 

– Hiszem, hogy sikerül megszerveznünk ezt a fontos látogatást, amely egyértelműen támogatni fog mindannyiunkat, mindegyik ukránt.

 

Újabb szankciócsomag készül Oroszország ellen

Csütörtökön Brüsszelben a NATO, valamint a G7-ek és az Európai Unió csúcstalálkozóján a nyugati szövetségesek, új szankciókat fognak bejelenteni Oroszország ellen, és megerősítik a már érvényben lévőket – jelentette be Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A találkozóra pontosan négy héttel az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kezdete után kerül sor. A csúcstalálkozón megvitatják Oroszország ukrajnai invázióját, a NATO-országok Ukrajnának nyújtott támogatását, valamint az Oroszországgal szembeni elrettentés és védelem további erősítését.

 

A német kancellár az energiaembargóról

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy Európa Oroszország elleni szankciói nem rövid távú intézkedések, hanem tartósan be kell rendezkedni a gazdasági szankciókra.

Hangsúlyozta, hogy Németországnak a lehető leggyorsabban és a legnagyobb intenzitással meg kell szüntetnie az orosz szén-, gáz- és olajimporttól való függőségét. 

– Európa – barátaival együtt – a valaha látott legkeményebb szankciókat indította el egy ilyen nagy ország ellen. A szankcióknak van is hatásuk az agresszorra, ugyanakkor mindent meg kell tennünk azért, hogy a hazai gazdaságfejlesztési lehetőségeket a legkevésbé érintsék – mondta.

 

Zelenszkij felszólal a NATO-csúcson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszédet mond csütörtökön Brüsszelben a NATO-csúcson. A katonai szövetség vezetői és tagrszágai így közvetlenül hallhatnak arról, milyen súlyos helyzettel kell szembe néznie Ukrajna népének az orosz agresszió miatt.

Az ukrán elnök szóvivője az Interfax Ukrajnának azt mondta, hogy az elnök a konferencia során valamikor videós formában is megjelenik, de a részletek kidolgozása még zajlik.

 

Amerikai reakciók a Kreml-szóvivő kijelentésére

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint Moszkva nukleáris megjegyzései veszélyesek.

– Nem így kellene egy felelős atomhatalomnak cselekednie mondta újságíróknak. Kirby azonban hozzátette, hogy a Pentagon tisztviselői semmit nem láttak, ami arra engedne következtetni, hogy változtatnunk kell stratégiai elrettentő magatartásunkon.

 

Ekkor nyúlnának az atomhoz az oroszok

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Oroszország csak akkor használna nukleáris fegyvert, ha az ország egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe. 

– Van egy nyilvános belbiztonsági koncepciónk, amiben elolvashatóak a nukleáris fegyverek használatának lehetséges okai. Ilyen ok az, ha országunk egzisztenciális veszéllyel néz szembe – közölte.

Szakértők szerint Peszkov nem mondott semmi újdonságot, csak a hivatalos orosz álláspontot ismételte meg, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy ez a "lebegtetés" feszültséget okoz az Egyesült Államokban – ami szintén az orosz taktika része.

Borítókép: Kis Sándor magyar származású ukrán haditengerész temetése az ungvári katonai temetőben 2022. március 22-én / MTI / Nemes János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában