Csökken a kiszolgáltatottág

2022.03.25. 05:40

Átadták az ország első járványügyi koordinációs központját

Az ország első járványügyi koordinációs központját adták át Debrecenben, az egyetem Kenézy campusán lévő infektológiai klinikán.

Az átadón Müller Cecília országos tisztifőorvos méltatta azt az együttműködést, amely - mint mondta - a pandémia időszakában a kutatók, az egészségügyi ellátórendszer és a járványügy összekapcsolásával példaértékűvé vált.

Kiemelte: járványügyre, infektológiára mindig szükség van, a jövőben pedig különös hangsúlyt kell kapnia a kórházi járványok kezelésének.

Müller Cecília kulcsfontosságúnak nevezte a gyorsaságot pandémia idején, és méltatta azt a szoros együttműködést, amely a vakcinafejlesztésben a Debreceni Egyetemmel kialakult.
A kiszolgáltatottságot csökkenti a hazai eszközgyártás, egyebek mellett a Debrecenben épülő vakcinagyár is - mondta.

Balla György akadémikus, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja az átadáson felidézte az egyetem egykori híres járványtani professzora, Kertai Pál emlékét, aki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elődje, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megalapítója és az első országos tisztifőorvos volt.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, Hajdú-Bihar 1. számú választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltje méltatta, hogy az ország egyetlen klinikai szintű infektológiáján hozták létre az első járványügyi koordinációs központot.
A politikus azt mondta, a járvány leküzdése nagymértékben logisztikai feladat. "A járvány elleni küzdelem egyik maghatározó eleme az adat, és az adatbiztonság" - tette hozzá, megjegyezve, hogy az adatszolgáltatásban fontos feladatok hárulnak a járványügyi koordinációs központra.

Várkonyi István, az infektológiai klinika igazgatója ezzel összefüggésben elmondta: a központban feldolgozott adatok alapján lehet dönteni az egészségügyi ellátórendszer szervezéséről, a dolgozók vezényléséről, az eszközök, műszerek átcsoportosításáról.


Ugyanakkor az NNK ezek alapján módosíthatja esetlegesen a vakcinaalkalmazási leiratokat vagy tehet javaslatot az operatív törzsnek új vakcinák alkalmazására - jelezte.

Elmondta azt is, hogy a koronavírus-járvány idején kapott csaknem 500 millió forintból bővítették és felújították a 92 dolgozóval működő infektológiai klinikát, ahol a koordinációs központot is kialakították.

Borítókép: Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, Müller Cecília országos tisztifőorvos, Várkonyi István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campus Infektológiai Intézetének igazgatója, Kósa Lajos, fideszes országgyűlési képviselő, Hajdú-Bihar megye 1. számú választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje és Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja (b-j) az ország első járványügyi koordinációs központjának átadásán a Debreceni Egyetem Kenézy campusán lévő infektológiai klinikán 2022. március 24-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában