Új áldozatsegítő központot adtak át

2022.02.15. 18:05

Varga Judit: Nagyon fontos, hogy az áldozatsegítés terén is előre menjen az ország és ne hátra

Az államnak kiemelt feladata a bűncselekmények okozta anyagi, erkölcsi és lelki károk csökkentése, enyhítése, illetve, hogy a lehetőségekhez mérten felszámolja azokat - jelentette ki az igazságügyi miniszter kedden Debrecenben, ahol átadta az ország tizedik áldozatsegítő központját.

Varga Judit hangsúlyozta, az Igazságügyi Minisztérium által 2017-ben elindított program ezt próbálja fizikai szempontból is megvalósítani, vagyis az áldozatsegítő központok révén "láthatóvá válik" a bűncselekményeket elszenvedő és emiatt krízishelyzetbe került embereknek nyújtott segítség.

"Nagyon fontos, hogy az áldozatsegítés terén is az ország előre menjen és ne hátra, hiszen itt is van mit veszítenünk" - fogalmazott a miniszter, megjegyezve, az áldozatsegítő központok és a kormányhivatalokban működő szolgálat 2020-ban együttesen csaknem 15 ezer, 2021-ben pedig több mint 17 ezer áldozatnak tudtak segítséget nyújtani.

Közölte, Budapest, Miskolc, Szeged, Pécs, Kecskemét, Szolnok, Veszprém, Szombathely és Nyíregyháza után már a cívisvárosban is működik ilyen központ, ezeket a tervek szerint 2025-re országos hálózattá fejlesztik majd. Emellett - a helyi rendőrkapitányságokkal együttműködve - áldozatsegítő pontok nyíltak meg Érden és Salgótarjánban - tette hozzá.

Varga Judit igazságügyi miniszter (j2) és Szeiler Orsolya, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára (k) átadja az áldozatsegítő központot Debrecenben 2022. február 15-én. Mellettük balról Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője

Forrás: Czeglédi Zsolt / MTI

Varga Judit a debreceni központra kitérve azt mondta, ennek megvalósítása példamutató együttműködés a város és a kormány között, ami azt is mutatja, hogy az elmúlt tizenkét év az építkezés időszaka volt Magyarországon.

Azt látjuk, ahol az államnak felelőssége van, hogy odaálljon az elesettek mellé, ott is zajlik ez az építkezés és az együttműködés - hangoztatta a tárcavezető.

Kifejtette, ezek a központok a bűncselekmények oda betérő áldozatai vagy érintettjei számára testreszabott, azonnali és hatékony segítséget nyújtanak, összekapcsolják a kormányzat, az önkormányzat és a társadalmi szféra segítségnyújtó lehetőségeit, amelyeket megkaphat a segítséget kérő állampolgár.

"Biztonságos környezetet igyekszünk teremteni, amely megnyugvást hoz és reményt ad" - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, 

nem elég az adott krízishelyzetet orvosolni, tudni kell, hogyan kaphat egy könnyebbnek ígérkező jövőt a krízishelyzetbe került áldozat. 

Megemlítette, a minisztérium fenntartásában külön áldozatsegítő telefonvonal is az állampolgárok rendelkezésére áll.

Utalt arra, holland mintára 2021-től bevezették áldozatelérési rendszert, amelynek segítségével a bűncselekmények érintettjeinek nem szükséges személyesen felkeresniük az áldozatsegítő központokat, a feljelentés megtételét követően - a személyes adatok kezeléséhez történő hozzájárulás esetén - a központok maguk fognak bejelentkezni az érintetteknél.

A kabinet által meghozott több jogszabály-módosítás jól tükrözi a konzervatív kormányzat büntetőpolitikájának lényegét, amely az áldozatot helyezi a középpontba, vagyis a sértett a segítségkérés mellett könnyebben tudja a  jogait is érvényesíteni

 - mondta Varga Judit.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője beszédében megerősítette, a kormánynak az egyik legfontosabb társadalompolitikai célkitűzése a magyar családok támogatása és védelme. A képviselő egyben köszönetét fejezte ki az áldozatsegítő rendszerben dolgozóknak, akik szavai szerint nap mint nap számos problémás esetet igyekeznek a legjobb tudásuk szerint megoldani.

Papp László, Debrecen Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta, az elmúlt tíz évben Debrecen óriásit lépett előre a közbiztonság területén, 2010-ben több mint 21 ezer bűncselekmény történt a városban, 2020-ban viszont már ennek csak egytizede.

A javulás ellenére még többet kell tenni a személy elleni bűncselekmények megelőzése és felderítése érdekében, az áldozatok fizikai és mentális sérülésének nyomon követése, gyógyulásuk támogatása, valamint a közreműködés a lelki egyensúlyuk helyreállításában pedig legalább ilyen fontos feladat - közölte a városvezető.

Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes a sajtótájékoztatón arról beszélt, a 2021-ben regisztrált bűncselekményeknek több mint 84 ezer sértettje volt, ez az adat 2020-ban a 94 ezret is meghaladta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában