Humanitárius katasztrófa

2022.02.07. 10:22

Újraindította afganisztáni segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet

„Az országot érintő politikai események miatt a húszéves afganisztáni működését tavaly átmenetileg felfüggesztő Ökumenikus Segélyszervezet eddigi legnagyobb és legkomplexebb humanitárius segélyprogramját kezdte meg a közép-ázsiai országban a Világélelmezési Program (WFP), a Hungary Helps és más nemzetközi partnerek támogatásával” – közölte a szervezet hétfőn.

„Afganisztán történelmének egyik legnagyobb humanitárius katasztrófáját éli meg jelenleg. A több mint negyven éve tartó háború, az elmúlt hónapok drasztikus politikai változásai, a természeti katasztrófák, a szegénység, az aszály és a világjárvány az éhínség közelébe taszította az ország lakosságának jelentős részét” – írták.

 

Hozzátették, hogy  „a válság eszkalálódása tovább fokozta a szükségleteket, valamint megnehezítette a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit”.

 

A legutolsó felmérések szerint 22,8 millió embernek – Afganisztán lakossága több mint felének – akut élelmiszerhiánnyal kell szembenéznie. Közülük 8,7 millió ember közel áll a teljes éhínséghez, illetve nap mint nap éhezik 

– hangsúlyozták.

 

További súlyos problémát jelent a szervezet szerint a munkalehetőségek szinte teljes megszűnése: tízből hét család kölcsönkéri az élelmiszert, kétségbeesésükben egyre többen arra kényszerülnek, hogy eladják bútoraikat, háztartási felszerelésüket, sőt van rá példa, hogy veséjüket, sőt a gyermeküket adják el, hogy a család tagjai ne haljanak éhen.

 

Emlékeztettek, hogy „az országot érintő politikai események miatt a 20 éves afganisztáni működését tavaly átmenetileg felfüggesztő Ökumenikus Segélyszervezet eddigi legnagyobb és legkomplexebb humanitárius segélyprogramját kezdte meg a közép-ázsiai országban a Világélelmezési Program (WFP), a Hungary Helps és más nemzetközi partnerek támogatásával”.

 

A segélyszervezet „jelen pillanatban” 15 ezer tonna, azaz több mint 1500 teherautónyi alapvető élelmiszert oszt ki, valamint a túléléshez szükséges jövedelmet biztosít 77 ezer embernek. Az élelmezés mellett a magyar segélyszervezet segítséget nyújt a mezőgazdasági termelésben résztvevőknek és az oktatási lehetőségek újraindítását is célul tűzte ki.

 

A karitatív szervezet jelenleg végrehajtás alatt álló programjai több mint 250 ezer embernek nyújtanak azonnali és kézzelfogható segítséget, jelentős mértékben hozzájárulva az éhezés elleni küzdelemhez. A segélyszervezet elsősorban nemzetközi forrásokból dolgozik, de magánadományozóként is van lehetőség csatlakozni pénzadománnyal az összefogáshoz a www.segelyszervezet.hu oldalon – írták.

 

Borítókép: Afgán kisfiú összeomlott házuk romjainál az Afganisztán nyugati részén fekvő Bágdesz tartományban 2022. január 18-án. Előző nap legalább 26 ember meghalt az 5,6-es erősségű földrengésben a türkmenisztáni határ közelében fekvő afganisztáni falvakban, amelyekben több mint 800 lakóépítmény semmisült meg (MTI/AP/Abdul Razik Szaddiqi)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában