Ukrán válság

2022.02.18. 17:13

Oroszországba evakuálnák a polgári lakosságot a donbaszi szakadárok

Oroszországot nyugtalanítják azok a jelentések, amelyek szerint a Donyec-medencében hirtelen megugrott a minszki megállapodások által betiltott fegyverekkel elkövetett támadások száma – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában.

A két délkelet-ukrajnai szakadár népköztársaság vezetője a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint felhívást intézett a helyi lakossághoz, amelyben közölték, hogy a hatóságok megszervezték a központosított és tömeges Oroszországba telepítést, mert, mint mondták, Ukrajna hamarosan katonai támadást fog indítani.

Gyenyisz Pusilin donyecki szakadár vezető szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan ki fogja adni parancsot az offenzívára.

A donyecki népköztársaság vezetője szerint a kitelepítés elsősorban a nőkre, a gyerekekre és az idősekre vonatkozik. Közölte: megállapodott az orosz vezetéssel a menekülők Rosztov megyében való elhelyezéséről, a gyors határátlépés feltételeit a határátkelőhelyeken megteremtették.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken kijelentette, hogy nincs tudomása menekültek Rosztov megyébe érkezéséről.

A két délkelet-ukrajnai szakadár köztársaság orosz médiajelentések szerint az elmúlt napokban felerősödött ukrán aknavető- és tüzérségi támadásokról számolt be, amit egy ukrán támadás előkészítéseként értékeltek.

 

Moszkvát aggasztja a konfliktus kiéleződése a Donyec-medencében

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország törekedni fog arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziója ne titkolja el, hogy az ukrán fegyveres erők felelősek a Donyec-medencei fegyvernyugvás megsértéséért.

Az orosz diplomácia vezetője görög hivatali partnerével Níkosz Déndiasszal közösen megtartott sajtótájékoztatóján, kérdésekre válaszolva kihívásnak nevezte, hogy Kijev sorozatban többször is elutasította a donyecki és luhanszki szakadárokkal folytatandó párbeszédet, amely pedig szerinte az ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodásokban rögzített kötelessége lenne. Sürgette a nyugati országokat, hogy vessék latba befolyásukat az ukrán vezetésnél a kötelezettség teljesítése érdekében.

Lavrov leszögezte, hogy Oroszország nem hajlandó külön tárgyalni az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákról, ahogy azt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta. Rámutatott, hogy az orosz garanciaigényekre vonatkozó kezdeményezés lényege az, hogy a biztonság oszthatatlanságának elvét rögzítő szerződések alapján szavatolja az EBESZ-térség összes országának biztonságát.

Szergej Lavrov az RT televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy ő is és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is érdekelt kettejük tervezett találkozójában, amelyen szerinte az orosz garanciaigényekről fognak tárgyalni. Blinken az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki, az ukrajnai rendezésről szóló tárgyalásán közölte, hogy jövő hétre európai helyszínnel javasolt találkozót orosz partnerének. A helyszínt és az időpontot egyelőre egyik fél sem nevezte meg.

Pénteken telefonon beszélt egymással Szergej Sojgu orosz és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A moszkvai katonai tárca szűkszavú tájékoztatása szerint az amerikai kezdeményezésre létrejött egyeztetésen kölcsönös érdeklődésre számot tartó biztonsági kérdésekről folytattak eszmecserét.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a Donyeck térségben 2021. április 9-én / MTI / EPA / Ukrán elnöki sajtószolgálat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában