Közvélemény-kutatás

2022.02.03. 13:20

Nőtt a Magyarország iránti rokonszenv Csehországban

Leginkább Szlovákiát és Ausztriát kedvelik a csehek – derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amely azt mérte fel, milyen a cseh lakosság viszonya más országokhoz, illetve azok lakóihoz. A magyarok megítélése folyamatos javulásról tanúskodik.

A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet által elvégzett felmérés adatait csütörtökön hozták nyilvánosságra. A tavaly novemberben és decemberben készített kutatásban a válaszadók egytől ötig terjedő skálán nyilváníthattak véleményt az egyes országokról és lakosaikról. Az egyes volt a legjobb, az ötös pedig a legrosszabb osztályzat.

A szlovákok osztályzatának átlaga 1,57 lett, míg a második helyen végzett osztrákoké 1,88. A harmadik helyen Franciaország végzett 2,01 értékeléssel. A negyedik helyre Nagy-Britannia került 2,12-vel, az ötödikre pedig Magyarország 2,15-ös osztályzattal.

A magyarokat a csehek 23 százaléka minősítette nagyon rokonszenvesnek, s értékelte egyessel (kitűnő), míg 44 százalék kettest (dicséretes) adott az országnak. Hármas (jó) jegyet 24 százalék adott Magyarországnak, míg négyest (elégséges) öt százalék. Mindössze a megkérdezettek egy százaléka nyilatkozott úgy, hogy számára Magyarország „nagyon nem rokonszenves”, és ötös (elégtelen) osztályzatot adott. Nem mondott véleményt a megkérdezettek három százaléka.

Három évvel ezelőtt, 2019-ben Magyarország a 8. helyen végzett. Akkor a magyaroknak egyest és kettest a csehek 58 százaléka adott, 31 százalék hármast, míg kilenc százalék ötöst adott, és ellenszenvesnek nyilvánította a magyarokat.

A mostani felmérésben 13 kiválasztott országról és lakosairól mondtak véleményt a cseh emberek. Az utolsó három helyre Törökország (3,15), Oroszország (3,22) és Kína (3,47) került.

Borítóképünkön Prága. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában