Ukrán válság

2022.02.19. 23:00

NATO: a jelek szerint az oroszok átfogó támadásra készülnek

Minden jel arra utal, hogy Oroszország átfogó támadásra készül Ukrajna ellen – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német televízióban szombaton.

Stoltenberg rámutatott: folyamatosan újabb katonák érkeznek a térségbe, és Moszkva állításával szemben nem vonták vissza a csapatokat. A főtitkár hozzátette: úgy tűnik, hogy Oroszország ürügyet keres a támadásra.

Nyugati adatok szerint több mint 150 ezer orosz katonát vontak össze az ukrán határ mentén. Moszkva tagadja, hogy invázióra készülne.

A feszültség fokozódása ellenére Stoltenberg továbbra is a politikai megoldás híve.

„Rá akarjuk bírni Oroszországot, hogy változtasson irányt, és üljön le a tárgyalóasztalhoz” – jegyezte meg.

Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban a főtitkár azt mondta: a szövetség védelmi képességeinek megerősítésével, kiképzéssel és felszereléssel segíti az országot. Stoltenberg aláhúzta: Ukrajna tagsága a katonai szervezet harminc tagjának együttes döntésén múlik. Egyelőre azonban inkább az a fő kérdés, elfogadható-e, hogy egy nagyhatalom – például Oroszország – erőszakkal megszabja egy másik országnak, mit tehet vagy mit nem – hangsúlyozta.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólal az 58. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia második napi tanácskozásán Münchenben 2022. február 19-én. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában