V4 miniszteri találkozó

2022.02.18. 18:50

Lengyel fejlesztési miniszter: Varsó is érzékeli a kettős mércét

Grzegorz Puda szerint a brüsszeli döntéseket sokszor politikai érdekek határozzák meg akkor is, ha ilyen szempontoknak nincs helyük.

A lengyel kormány is érzékeli a kettős mércét az EU-n belül, és visszautasítja a politikai nyomásgyakorlást - nyilatkozta pénteken Budapesten, a visegrádi államok miniszteri találkozóját követően Lengyelország fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős tárcavezetője.

Grzegorz Puda szerint a brüsszeli döntéseket sokszor politikai érdekek határozzák meg akkor is, ha ilyen szempontoknak nincs helyük. Egyesek talán azt sem nézik jó szemmel, hogy Magyarország és Lengyelország milyen ütemben fejlődik, ezért a nyugati országok közvéleménye előtt hamis színben tüntetik fel a két államot - tette hozzá.

A híresztelésekkel ellentétben tény, hogy mindkét ország gazdasága kiugróan jól teljesített 2021-ben. A magyarok talán észre sem veszik ezt, de külföldi vendégként látványos az utóbbi évek fejlődése. Kívülállóként az is világosan látszik, hogy a magyar kormány az itt élők érdekeit képviseli, és felismeri a közös kihívásokat - fogalmazott.

A miniszter szerint a tapasztalatok mindkét országban azt mutatják, hogy fejlődést csak a jobboldali kormányoktól lehet remélni. A baloldal sosem szolgálja a nemzetek javát, és a kontinens keleti fele még jól emlékszik rá, hogy a kommunista időkben leszakadt a kontinens nyugati felétől - hangsúlyozta. Fellendülést a posztkommunista kormányok sem hoztak, Lengyelországban az ipart leépítették, a nagyvállalatokat eladták külföldieknek, gyakorlatilag szétosztogattak mindent, amit lehetett. Mindezt most kell bepótolni, de a fejlődés jelei ma már Lengyelországban is látványosak - tette hozzá Grzegorz Puda.

A tárcavezető szerint a magyar-lengyel összefogásból fontos uniós kezdeményezések születhetnek. Különösen fontos feladata ma a két országnak a közösségen belül, hogy olyan értékeket képviseljen, amelyekért más tagállamok vezetése nem mer kiállni - hangsúlyozta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában