Civil áldozatok is lehetnek

2022.02.03. 19:12

Amerikai katonai akcióban meghalt az Iszlám Állam vezetője

Az amerikai különleges erők végeztek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjével, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsivel Szíriában - jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök.

Biden elmondta:

 a terrorista az előrenyomuló amerikai katonák láttán családjával együtt felrobbantotta magát. 

Az elnök szerint az amerikai különleges alakulatok minden lehetséges óvintézkedést megtettek a civil áldozatok minimalizálása érdekében és ezért nem rendeltek el légi csapást a terrorista rejtekéül szolgáló lakóépület ellen, ennek ellenére az akciónak lehettek civil áldozatai is. 

Az amerikai védelmi minisztérium által közzétett felvételen az az épület látható, amelyben a terrorszervezet vezetője lakott

Forrás: AFP / Pentagon/AFP

Biden közölte azt is, hogy Kurejsi volt a felelős az északkelet-szíriai Haszekében lévő egyik börtön ostromáért, ahol iszlamistákat tartottak fogva. A dzsihadisták és a kurd biztonsági erők közötti, több napig tartó összecsapásokban 330-nál is többen vesztették életüket. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok, a partnereivel együtt, fenn fogja tartani a nyomást a dzsihadista terrorszervezeten.

Mentőegységek szerint az északnyugat-szíriai rajtaütésben 13 ember halt meg. Az akció a török határ közelében, Idlíb tartományban, Atme városának közelében történt.

Amerikai illetékesek szerint a terrorista vezető pokolgépet hozott működésbe a rajtaütés során, amely vele és családtagjaival is végzett, köztük nőkkel és gyerekekkel is. Az épület felső emelete csaknem teljesen megsemmisült. 

Kurejsi, a családjával együtt, a háromemeletes épület felső emeletén lakott. A második szinten az Iszlám Állam egyik alacsonyabb beosztású parancsnoka élt, míg a földszintet egy, a terrorszervezethez nem köthető család lakta. Amerikai tisztségviselők szerint a civilek mit sem tudtak a szélsőségesek jelenlétéről, akik élő pajzsként használták őket. Hozzátették, hogy az alsó szinten élő családnak nem esett bántódása és sértetlenül el tudta hagyni az épületet.

A tájékoztatás szerint az épület második szintjén élő terrorista a robbantást követően családjával elbarikádozta magát és tűzharcba bocsátkozott a kommandós alakulattal. Őt és a feleségét is megölték, négy gyereket azonban sikerült kimenteni a lakásból.

 John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője korábban arról beszélt, hogy a különleges erők sikeres terrorellenes akciót hajtottak végre, veszteségek nélkül.

Kurejsi Abu Bakr al-Bagdadi halála után vette át a terrorszervezet irányítását. Bagdadi hasonló módon, szíriai amerikai rajtaütés során felrobbantott pokolgép által lelte halálát 2019-ben. Bagdadi hatalma csúcsán vezette a terrorszervezet, amikor az Iszlám Állam hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és Irakban. Kurejsi viszont a terrorszervezet visszaszorulása miatt kénytelen volt sokkal inkább a háttérbe húzódni. Az Iszlám Állam három évvel ezelőtti veresége óta a terroristák gerilla harcmodorra álltak át, pokolgépes támadásokat és rajtaütéseket hajtanak végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában