Emlékezés

2022.01.11. 10:37

Uniós és magyar politikusok búcsúznak az EP-elnöktől

A 65 éves politikus kedden hajnalban hunyt el.

Ahogy arról beszámoltunk, súlyos betegség következtében kedden elhunyt az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli. A 65 éves olasz politikus az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település kórházában halt meg, december 26. óta ápolták az intézményben.

A halálhírre uniós és magyar politikusok is reagáltak. Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán kedd reggel azt írta: „Ma hajnalban elhunyt az Európai Parlament olasz elnöke, David Sassoli. Isten nyugosztalja!”

A Fidesz európai parlamenti delegációja a Twitter-oldalán közölte, hogy osztozik a gyászoló család fájdalmában.  „Nyugodjon békében, Sassoli elnök!” – írták az angol nyelvű posztban.

Saját politikai csoportjának, a szocialista EP-frakciónak a magyar tagjai közül Ujhelyi István nyilvánított részvétet kedd reggel közösségi oldalán.

Az uniós csúcsintézmények vezetői, Sassoli brüsszeli kollégái közül Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is búcsúztak az olasz politikustól. Így tett Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke is. Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos szerint David Sassoli az EU-bővítés és szomszédságpolitika elkötelezett támogatója volt. – Egy büszke olaszt, egy elkötelezett európait veszítettünk el – fogalmazott mikroblogján az Európai Bizottság magyar tagja.

Az olasz uniós biztos, Paolo Gentiloni a Twitteren arról írt, hogy az EP-elnök halála minden Olaszországban és Európában élő számára szörnyű hír.

Az állam- és kormányfők közül kedd kora reggel Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő búcsúzott Sassolitól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában