Adóvisszatérítés

2022.01.25. 13:26

Itt a kormánydöntés: ezt nem lehet tenni a visszautalt jövedelemadóval

Mutatjuk a friss rendelet tartalmát, ennek sokan fognak örülni.

Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Kormány 17/2022. (I. 24.) Korm. rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítés-előlegének követelésfoglalás alóli mentesítéséről címet viselő rendelkezés egy nagyon fontos vonatkozásról szól. Idézzük a szabályt:

„A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Törvény) 26. alcímében foglalt, a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében, a Törvény 32. § (4) bekezdésében foglaltakon túl, a megállapított előlegre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást foganatosítani nem lehet.”

Ez a rendelet fő szabálya, ugyanakkor a rendelet azt is kimondja, hogy annak hatálya a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig szól.

Mindez tehát a gyakorlatban azt jelenti, hogy – figyelembe véve a rendelet által hivatkozott bírósági végrehajtásról szóló törvény hivatkozott paragrafusát – az összefoglalóan adó-visszatérítés címen hamarosan érkező összeg mentesül a végrehajtás alól. Azaz azok, akikkel szemben valamilyen hitelező követeléssel él, a rendelet értelmében arra számíthatnak, hogy a visszatérítéssel megkapott pénzből a hitelezőnek nincs lehetősége követelését érvényesíteni.

Az szja-visszatérítés részleteivel az Origo többek között ebben a cikkében foglalkozott.

A jogalkotó lényegében a végrehajtási törvényben szabályozott letiltás alól mentes juttatások közé – ilyen többek között a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, a gyermekek otthongondozási díja, az ápolási díj, az anyasági támogatás, az ösztöndíj – emelte be az szja visszatérítést. Így ez a kormánydöntés több tízezer magánszemélyt, több ezer családot érintő, eddig nem szabályozott kérdésre adja meg az egyértelmű választ – hívta fel a figyelmet Dr. Zsidi Roland, az ICT Legal, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Az új szabályozás értelmében már követelésfoglalást sem lehet foganatosítani ezen összegre, ezzel kívánja a jogalkotó elérni eredeti szándékát, miszerint az szja kedvezmény a magánszemélyeknél kerüljön jóváírásra.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában