Zalaegerszeg

2021.12.17. 15:33

Varga Judit: jog és rend nélkül nem létezhet szabadság

A miniszter arról is beszélt, hogy Zalaegerszeg a magyar jogtörténet egyik fontos helyszíne.

Jog nélkül, rend nélkül nem létezhet szabadság, erre emlékeztessen Mihály deáknak, a város első ismert városbírójának szobra - jelentette ki pénteken Zalaegerszegen az igazságügyi miniszter.

Varga Judit a szoboravató alkalmából elmondott beszédében Wass Albertet idézte, aki szerint törvény és rend nélkül nincs emberi világ, de felhívta a figyelmet arra, hogy a történelmi emlékek egy tágabb kontextusra is vonatkoznak.

Utalnak arra, hogy a hatszáz éve tevékenykedő Mihály deák idején a városban már "volt rend és rendszer, voltak szabályok" és voltak olyanok, akik ezt betartatták - fűzte hozzá a miniszter.

"Ha van jog és rend, akkor tudjuk, hogy szabadság is van." Manapság a politikai küzdelmek hevében néhányan megfeledkeznek erről az összefüggésről, "és a szabadság nevében alkotmányellenes alaptörvény-módosítással és közjogi káosszal fenyegetnek" - jelentette ki Varga Judit.

A miniszter arról is beszélt, hogy Zalaegerszeg a magyar jogtörténet egyik fontos helyszíne. A közelben született Deák Ferenc, a haza bölcse, igazságügyi miniszter, illetve Wlassics Gyula egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter is zalaegerszegi, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a jogtudomány területén.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy Zalaegerszeg első, városként történő írásos említése 1421-re datálódik, így az akkori oklevél alapján Mihály deák az első, név szerint is ismert városbíró.

A Göcseji Múzeum munkatársai segítségével megalkotott, idealizált, az akkori viseletnek, kinézetnek megfelelő alakot Farkas Ferenc zalaegerszegi szobrászművész készítette el, és a múzeum és a Mária Magdolna-plébániatemplom közötti téren helyezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában