Tárgyalások

2021.12.13. 15:01

Orbán Viktor: egyetértés van Európa megerősítése kérdésében a francia elnökkel (videó)

A miniszterelnök Emmanuel Macron francia államfővel közösen tartott sajtónyilatkozatot.

A hazaszeretet, Európa megerősítése és az európai stratégiai autonómia kérdésében "egyet fogunk érteni Macron elnök úrral" - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Emmanuel Macron francia államfővel közösen tartott sajtónyilatkozatában hétfőn Budapesten.

A magyar kormányfő kifejtette, nincs stratégiai autonómia európai védelmi ipar, saját, nukleáris energiaképesség, valamint mezőgazdasági önellátási képesség nélkül.

"Ezért mi támogatjuk a közös európai védelempolitikát, támogatjuk a nukleáris energiát és támogatjuk, hogy Európának erős agráriuma legyen" 

- fogalmazott Orbán Viktor.

Jó esély van arra, hogy "sikeres tárgyalásokat folytassunk" - mondta a miniszterelnök, a délutáni megbeszélésekre utalva.

Kitért arra, hogy 2007-ben járt utoljára francia elnök Magyarországon.

Mint mondta, a látogatásra az időjárás miatt a május lett volna ideális, hiszen akkor a legszebb Budapest és Magyarország, de - fűzte hozzá - "politikára a december is jó lesz".

Orbán Viktor leszögezte, Magyarország tisztelettel viszonyul Macron elnökhöz, és miután Franciaország az enciklopédisták hazája, elfogadja azt a definíciót, amit legutóbb a francia elnök mondott kettejük viszonyáról: "politikai ellenfelek és egyúttal európai partnerek vagyunk".

Közös európai gondolkodásra van szükség a külső határok jobb megvédéséért és a közös cselekvésért 

- hangoztatta a francia köztárasági elnök hétfőn Budapesten, az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtónyilatkozatában.

Emmanuel Macron azt mondta: 

Magyarország és Franciaország nem mindenben ért egyet, de Franciaország lojális partner és Európa-párti.

Franciaországnak fontos a hazaszeretet, és a többi országgal az egymás iránti tisztelet - tette hozzá az államfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában