Koronavírus

2021.12.28. 20:04

Olaszországban káoszhoz vezetett a tesztelési és karanténszigor

A húsz tartományból tizenhárom lépte túl a kórházak terheltségi küszöbét.

Hosszú sorok kígyóznak az olaszországi koronavírus-tesztelési pontokon, miközben már több mint 2,5 millióan vannak karanténban a szigorú kontaktkeresési szabályok miatt, melyek enyhítését sürgették a gazdasági tevékenységek leállásától tartó tartományok kedden.

A firenzei dóm második napja tartott zárva a turisták előtt a dolgozók hiányzása miatt. A város polgármesteri hivatalának bejelentése szerint nem tudni, mikor nyithat újra a dóm a látogatók előtt, mert a beteg vagy karanténban levő templomőröket helyettesíteni is nehéz.

A tartományok attól tartanak, számos munkahely és gazdasági ágazat működése szakadhat meg a szerintük túl szigorú járványelőírások miatt, melyek értelmében pozitív személy azonosítása esetén a vele kapcsolatba került összes többinek - tünetmentesen is - teszteltetnie kell magát, valamint karanténba kell vonulnia.

A számítások szerint az omikron vírusvariáns terjedésével a következő tíz nap alatt a jelenlegi több mint 2,5 millióról tízmillióra emelkedhet a karanténban tartózkodók száma. Az egymilliós Milánóban már 75 ezren vannak karanténban.

A többnyire a gyógyszertárakban végzett antigén gyorstesztek megnövekedett száma miatt hosszú sorok állnak az ország patikái előtt. Nápolyban kilométeres gépjárműsor várakozott a város egyik autós tesztelési pontjánál.

Luca Zaia, az északkeleti Veneto kormányzója azt szorgalmazta, hogy a tünet nélkülieket, valamint az oltottakat ne helyezzék karanténba, akkor se, ha pozitívval kerültek kapcsolatba.

Az egészségügyi hatóságok szerdai ülése dönt a karanténszabályok esetleges enyhítéséről: azonosított pozitívval való kapcsolat után jelenleg az oltás nélküliekre tíznapos, az átoltottakra hétnapos karantén vonatkozik.

Az utóbbi huszonnégy órában regisztrálták a legtöbb új beteget a járvány tavaly februári terjedése óta. Egy nap alatt az eddigi legtöbb, több mint egymillió teszten több mint 78 ezer pozitívat azonosítottak, a halottak száma 202 volt. Hétfőn több mint 30 ezer volt a pozitívnak bizonyulók száma.

A húsz tartományból tizenhárom lépte túl a kórházak terheltségi küszöbét.

A Corriere della Sera című napilap riportja szerint hiába tették kötelezővé az FFP2 típusú maszk használatát a tömegközlekedési eszközökön, a római metrón tíz utasból kilenc nem azt viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában