Az oligarcha támogatja

2021.12.18. 09:29

Ennyit fizetett eddig Bige László Márki-Zay Péternek

Bige László átutalta az ötmilliót, és fizetett még egy hatvanmilliós kutatást is – írta meg a 24.hu, Márki-Zay Péter egy tegnapi interjúját idézve. A baloldali portál arról is említést tett, hogy a műtrágyapiacon kartellező oligarchától egy újabb felmérés finanszírozását kérték Márki-Zayék.

Eddig hatvanötmillió forinttal támogatta Bige László a baloldal kampányát – ezt állította legalábbis Márki-Zay Péter egy tegnapi interjújában, amit a 24.hu szemlézett. A baloldali portál azt írta: Márki-Zay Péter már másodszor reagál interjúban az ellenzék által rendelt közvélemény-kutatásokra, a tegnap megjelent nyilatkozatban pedig több érdekes állítást is tett. Amellett, hogy élesen támadta saját szövetségeseit, és kijelentette, hogy rengeteg áruló van a baloldalon, 

Márki-Zay azt is elejtette, hogy Bige László egy ötmillió forintos számlájukat már kifizette, helyesebben átutalta az összeget.

A baloldali politikus szerint ez teljesen legális. A miniszterelnök-jelölt azt is elárulta, hogy korábban 

egy hatvanmillió forintos kutatást is finanszírozott a baloldali oligarcha, most pedig egy újabb felmérés kifizetését kérték tőle. 

A műtrágyapiac nagyobb részét kezében tartó baloldali oligarcha minden bizonnyal finanszírozni fogja ezt a kutatást is, korábban ugyanis azt nyilatkozta, bármire ad pénzt, amit Márki-Zay Péter kér. 

Bige László ellen októberben emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és vesztegetés vádja miatt - emlékeztet a Magyar Nemzet cikke. Az ügyészség szerint Bige visszaosztásos rendszerben értékesítette a műtrágyát, melyet saját üzemében leértékelt, majd teljes áron adott tovább. A gyanú szerint Bigének csaknem 800 millió forint ütötte a markát, melyet egy kedvezményezett kereskedő adott át neki. 

Bige Lászlóra börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség, valamint vagyonelkobzást a vesztegetési pénzre.

Emellett egy másik ügyben is érintett a baloldali oligarcha, szintén októberben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 14 milliárd forintos bírságot állapított meg Bige cégével szemben, amiért kartellezett a műtrágyapiacon. – A magyar gazdáknak és a magyar fogyasztóknak is felbecsülhetetlen kárt okozott Bige László műtrágya-kartellezése – jelentette ki a vádakkal kapcsolatosan az agrárminiszter. Nagy István szerint 

Bige cége a piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben.

Borítókép: Bige László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában