Sorsolás

2021.12.16. 19:50

A világ legerősebb csapataival került egy csoportba a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában

A legmagasabb osztályban szereplő magyar válogatott bombaerős ellenfeleket kapott, az A divízió harmadik csoportjába került Anglia, Németország és Olaszország mellé.

Csütörtökön Nyonban rendezték a labdarúgó Nemzetek Ligája következő, harmadik kiírásának sorsolását. A legmagasabb osztályban szereplő magyar válogatott bombaerős ellenfeleket kapott, az A divízió harmadik csoportjába került Anglia, Németország és Olaszország mellé - írja az Origo.

A magyar labdarúgó-válogatott megnyerte csoportját az előző kiírásban a B divízióban, így nagy volt a valószínűsége, hogy 2022-ben a legerősebb nemzeti csapatok ellen szerepelhet az A divízióban. Az már korábban eldőlt, hogy Marco Rossi együttese a negyedik kalapból várja a sorsolást. Ugyanebben a kalapban volt még Ausztria, Csehország és Wales, tehet ezekkel a csapatokkal biztosan nem kerülhetett össze a magyar válogatott.

Az biztossá vált, hogy Szalai Ádámék kapnak egy ellenfelet az első kalapból, amelyben Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Belgium szerepelt. A kettes kalapban Portugália, Hollandia, Dánia és Németország, míg a hármas kalapban Anglia, Lengyelország, Svájc és Horvátország kapott helyet.

 

Pedro Pinto, az UEFA kommunikációs igazgatója nyitotta az estét, elsőként különdíjakat osztottak ki.

 

A Nemzetek Ligája előző kiírását a franciák nyerték meg a spanyolok ellen 2-1-re, így ennek apropóján a két válogatott korábbi legendás futballistái, Robert Pires és Gaizka Mendieta segédkeztek a sorsolásban.

 

A színpadon Giorgio Marchetti, az UEFA helyettes főtitkára is természetesen megjelent.

 

A sorsolást az alacsonyabb szintű ligákkal kezdték, a D, C és B divíziók kisorsolása után következett az A divízió, amelybe feljutott a magyar válogatott.

 

Marco Rossi csapata a hármas csoportba került és a várakozásoknak megfelelően bombaerős ellenfeleket kapott, ugyanis Anglia, Németország és Olaszország lesznek a magyar válogatott ellenfelei. 

Az olaszok elleni mérkőzés Marco Rossi szövetségi kapitány miatt kifejezetten pikánsnak ígérkezik, mert így kétszer is saját hazája ellen irányítja majd a magyar nemzeti együttest. A másik két ellenfél sem lesz ismeretlen a magyar válogatott számára, mivel az Eb-ezüstérmes angolokkal idén a világbajnoki selejtezők során, míg a németekkel a nyári Európa-bajnokságon szerepelt azonos csoportban. Túlzás nélkül lehet állítani, hogy Szalai Ádámék a világ legerősebb csapatai ellen léphetnek majd pályára. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a három bombaerős ellenfelet. 

Anglia

Az angol válogatott mára a világ egyik legjobb csapata, amely rohamosan fejlődik, és a katari világbajnokságon már az egyik legnagyobb esélyes lesz.

Gareth Southgate 2016 novemberében vette át a csapatot, azóta összejött az angoloknak egy vb-negyedik helyezés, a nyári Európa-bajnokságon pedig a döntőbe jutott a háromoroszlános csapat.

Az angol válogatott elképesztően fiatal csapat, amelyben az egyetlen harmincon felüli játékos a Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson, de ő sem számít alapembernek.

Az angolok erejéről mindent elmond, hogy a Liverpool jobbhátvédje, a szinte irányítóként futballozó Trent Alexander-Arnold sokszor a keretbe sem fér be, a kezdőcsapatba pedig csak elvétve. A FIFA világranglista 4. helyén álló angolokról friss élményeink lehetnek, ugyanis a vb-selejtező sorozatban is egy csoportban voltunk velük.

Az angolok szeptemberben 4-0-ra nyertek a Puskás Arénában, októberben azonban a mieink 1-1-es döntetlent játszottak a Wembley stadionban, ezzel 68 évvel a legendás 6:3-as diadal óta először nem kaptunk ki Angliában.

Az angol csapatnak elképesztően értékes játékosai vannak. A Transfermarkt a csapatkapitány Harry Kane értékét 120 millió euróra becsüli, őt követi 100 milliós árcédulával a Jack Grealish, a Manchester City támadója, míg a harmadik legértékesebb játékos szintén a Cityben futballozó Raheem Sterling, akinek a piaci értéke 90 millió euró.

Olaszország

Az olasz válogatott papíron Európa legerősebb csapata, ugyanis megnyerte a tavalyról idénre halasztott, részben magyar rendezésű Európa-bajnokságot, ráadásul a döntőben éppen az angolokat győzte le tizenegyespárbajban. Roberto Mancini együttese 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja, és elképesztő győzelmi sorozatot állított fel, 37 mérkőzésen át nem talált legyőzőre.

Mancini 2018-ban vette át a nemzeti csapat irányítását, az együttes hatalmas szárnyalásba kezdett vele, az Eb-n a hagyományoktól eltérően bátor támadójátékot produkált és teljesen megérdemelten nyerte meg a kontinenstornát.

Az olaszok teljesítménye a fantasztikus Európa-bajnoki győzelem után azonban visszaesett, a jövő évi katari világbajnokságra még nem jutott ki, ráadásul Portugália ellen kell pótselejtezőt játszania.

Az olasz csapat tele van rutinos klasszisokkal és fiatal tehetségekkel.

Gianluigi Donnarumma - akit kapus létére az Eb legjobb játékosának választottak - még csak 22 éves, de már 40 alkalommal szerepelt a válogatottban,

sokan már a legendás Gianluigi Buffon utódjának tartják. Rajta kívül Leonardo Bonucci biztos pont a védelemben, a középpályán olyan klasszisok futballoznak, mint Marco Verratti. A támadósorban Ciro Immobile megbízhatóan lövi a gólokat, az Eb-n is szárnyaló Federico Chiesa pedig szép jövő előtt áll.

Németország

A német válogatott a 2018-as világbajnokságon kiesett a csoportjából, az idei Európa-bajnokságon pedig már a legjobb 16 között búcsúzni kényszerült, azonban már új szelek fújnak a Nationalelf háza táján.

A Bayern Münchennel minden jelentős trófeát megnyerő Hans-Dieter Flick váltotta a kispadon a 15 év után leköszönő Joachim Löwöt, ezzel pedig új lendületet kapott a német csapat,

amely vb-selejtezős csoportját megnyerve, 36:4-es gólkülönbséggel jutott ki a katari világbajnokságra, ahol minden bizonnyal a legnagyobb esélyesek közé fog tartozni.

A magyar játékosoknak gyönyörű emlékei lehetnek a németek elleni legutóbbi meccsről. A mieink a nyári Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsén 2-2-es döntetlent játszottak a németekkel Münchenben, mindezt úgy, hogy a németek csak a 84. percben tudtak egyenlíteni és ezzel kiharcolni a továbbjutást.

A németek legértékesebb játékosa a Chelsea támadója, a BL-döntőben győztes gólt lövő Kai Havertz, akinek 70 millió euró a piaci értéke,

őt követi 60 millióval a Bayern München szélsője, Leroy Sané, míg a harmadik legértékesebb játékos a Manchester City középpályása, Ilkay Gündogan, akit 40 millió euróra taksál a mértékadó transfermarkt. 

Az A divízió négy csoportgyőztese jut a 2023 júniusában megrendezésre kerülő döntőbe, míg a csoportok negyedik helyezettjei kiesnek a B divízióba.

A Nemzetek Ligája első négy játéknapját közvetlenül egymás után, június 2-14. között rendezik meg, az ötödik és a hatodik játéknap mérkőzéseit szeptember 22-27. között játsszák le.

A Nemzetek Ligájából ezúttal is ki lehet majd jutni a következő Európa-bajnokságra, ennek feltételei viszont még nem ismertek, mert a három év múlva esedékes kontinenstorna versenykiírását csak 2022. júniusára készíti el az UEFA.

A Nemzetek Ligája 2022/23-as idényének csoportbeosztása:

A divízió:

1. csoport: Franciaország, Dánia, Horvátország, Ausztria

2. csoport: Spanyolország, Portugália, Svájc, Csehország

3. csoport: Olaszország, Németország, Anglia, MAGYARORSZÁG

4. csoport: Belgium, Hollandia, Lengyelország, Wales

B divízió:

1. csoport: Ukrajna, Skócia, Írország, Örményország

2. csoport: Izland, Oroszország, Izrael, Albánia

3. csoport: Bosznia-Hercegovina, Finnország, Románia, Montenegró

4. csoport: Svédország, Norvégia, Szerbia, Szlovénia

C divízió:

1. csoport: Törökország, Luxemburg, Litvánia, Feröer-szigetek

2. csoport: Észak-Írország, Görögország, Koszovó, Ciprus/Észtország

3. csoport: Szlovákia, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Kazahsztán/Moldova

4. csoport: Bulgária, Észak-Macedónia, Georgia, Gibraltár

D divízió:

1. csoport: Liechtenstein, Kazahsztán/Moldova, Andorra, Lettország

2. csoport: Málta, Ciprus/Észtország, San Marino

Borítókép: A magyar válogatott játékosai a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében San Marino ellen játszott mérkőzés előtt Budapesten, a Puskás Arénában 2021. november 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában