Környezet

2021.11.13. 19:26

Vészhelyzeti intézkedéseket rendeltek el a szmog miatt Újdelhiben

Vészhelyzeti intézkedéseket rendeltek el az indiai főváros, Újdelhi hatóságai a légszennyezettség magas szintje miatt szombaton.

Arvind Kedzsrivalnak, Újdelhi főminiszterének bejelentése szerint hétfőtől egy hétre bezárják az iskolákat, és távoktatásra állnak át. Egyúttal otthoni munkavégzést rendeltek el a kormányhivatalok munkatársai számára, illetve ugyanezt javasolták a magánvállalkozásoknak is dolgozóikra vonatkozóan.

Az indiai főváros térségét már több mint egy hete szürke, bűzös szmog fedi. Sajtóértesülések szerint tovább rontotta a helyzetet, hogy a régióban a földművesek tarlót égettek, ráadásul a november eleji hindu diváli ünnep alkalmából, hatósági tilalom ellenére tűzijátékokat is rendeztek.

Szombaton a légszennyezettség mértéke az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt határérték nyolcszorosa volt.

Az IQAir svájci levegőminőségi technológiai vállalat idei jelentése szerint harmadik egymást követő évben, 2020-ban is az indiai főváros, Újdelhi volt a világ legszennyezettebb fővárosa. Becslések szerint 54 ezer korai elhalálozást okozott a légszennyezés 2020-ban a metropoliszban.k

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában