Ország-világ

2021.11.08. 09:22

Ő lehet az Anonymus által küldött videó egyik szereplője (videó)

Céges érdekeltsége és hanghordozása alapján feltételezhető, hogy Gansperger Gyula, korábbi Wallis-vezér hallható azon a hétvégén nyilvánosságra került rejtélyes felvételen, amelyen egy fővárosi telek megszerzéséről beszélget két ismeretlen férfi. Eme ingatlan adásvételében fontos szerepet játszott az a Berki Zsolt, akinek a neve a Városháza feltételezett eladásával kapcsolatban is szóba került.

Budapest, 1999. július 29. Gansperger Gyula, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a társaság első félévi eredményeiről és második félévi terveiről a szervezet székházában.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Meglepő fordulatot vett a Városháza tervezett eladásának ügye. A Cseh Katalin ügyét a nyáron kirobbantó, a sajtóban Anonymusként emlegetett álarcos alak a hét végén újabb videóval jelentkezet. Az Anonymusként emlegetett álarcos alak a hétvégén újabb videóval jelentkezett, amelyben ahhoz kívánt segítséget nyújtani, ki is az a Berki Zsolt. A férfi személye azért fontos, mert az ő cége, a Northern Rock Kft. adhatott megbízást egy ingatlanközvetítőnek a Városháza patinás épületének eladására – írja az Index.

Anonymus vasárnap egy korábban rögzített rejtélyes beszélgetés felvételét juttatta el több szerkesztőségnek. A párbeszéd ismeretlen résztvevőinek egyike elmondta, hogyan szerezte meg a Fővárosi Önkormányzat egyik ingatlanát. Az interneten fellelhető dokumentumok alapján a hivatalos eljárást követve, ugyanakkor Berki Zsolt közbenjárásával. Berki a felvételen elhangzottak alapján kapcsolatban áll valakivel, aki a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. ügyeit intézi.

Ez most volt már. […] Megválasztották Karácsonyt 2019 októberében, s nekem a Guszti áprilisban mondta, hogy összeismertették egy figurával, aki a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelőjének intézi az ügyeit. Találkoztam Berki Zsolttal […] és mondtam, hogy én néztem pár ingatlant

– hallható a nyilvánosságra hozott felvételen.

Én kinéztem ezt a telket. Leültünk a tabáni teniszklub büféjében, megállapodtunk. Utána elmentünk a fővárosi vagyonkezelőhöz, összehozott az ügyintézővel. És akkor megvolt a biznisz

– folytatta a férfi.

Annyit kért, hogy kössek vele egy megbízási szerződést. Kért kétmillió forint előleget, azt kifizettem neki. Utána, amikor ő megnyerte a pályázatot, ami ki volt írva július közepére, amiben megállapodtunk, én megcsináltam a pályázatot az én cégem nevében, beadtam. […] És két hét múlva mondták, hogy meg van nyerve. Jóváhagyta a Fővárosi Önkormányzat, bementünk az ügyvéddel, megírta a szerződést. […] Én kifizettem a Zsoltit

– hallható végül.

Videója végén Anonymus elárulta, mi a helyrajzi száma annak az ingatlannak, amelyről a két férfi beszélt.

A szóban forgó ingatlan egy több mint 7400 négyzetméteres telek Budapest XXII. kerületében, a földhivatali nyilvántartás szerint tavaly október végén került a fővárostól az új tulajdonosához, a Grébics ingatlan Zrt.-hez.

A telek jelenlegi besorolása beépítetlen terület, de ez éppen felülvizsgálat alatt áll. A főváros honlapján közzétett adatok szerint a telket bruttó 101 millió 600 ezer forintért vásárolta meg a Grébics Zrt. A fővárosi vagyonkezelő megbízásából 2020 februárjában értékbecslést készítettek, akkor 79 millió 900 ezer forint + áfa került be az ingatlan forgalmi értéke mezőbe.

A Grébics Zrt.vezérigazgatója az ismert üzletember, Gansperger Gyula. Ezen körülmény, illetve a közzétett felvételen hallható férfi hanghordozása alapján feltételezni lehet, hogy a beszélgetés egyik résztvevője Gansperger Gyula

Az üzletemberről köztudott, hogy 1998-ban, az első Orbán-kormány idején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója volt. A 2001-es megalakulásától 2002-ig pedig a Budapest Airport elnökeként tevékenykedett. A 2002-es kormányváltást követően a Wallis Ingatlannál helyezkedett el vezető pozícióban. 2004-től pedig már a központi Wallis gazdasági vezérigazgató-helyettese lett, és 2006-ban Bajnai Gordont váltotta a Wallis vezérigazgatói székében. Gansperger Gyula mindemellett számos gazdasági társaságban vállalt vezető tisztséget.

Ahogy az Index beszámolt róla, hogy a főváros szeretné eladni a Városházát. Karácsony Gergely főpolgármester tagadta ezt, de szerződés bizonyítja, hogy egy ingatlanos céget már meg is bíztak a műemlékvédelem alatt álló épületegyüttes értékesítésével. A dokumentumot szintén lapunk hozta nyilvánosságra, s abból kiderült, hogy az ár mintegy negyvenmilliárd forint lehet, az ingatlanos cég pedig négyszázmilliót is kaphat szolgálataiért. A megbízási szerződés egyik talán legfontosabb pontja a megbízó rubrikája: az eladásra Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. kérte fel az ingatlanközvetítőt.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményben reagált, amelyben tudatta: a rejtélyes videóban említett ingatlan értékesítése már Tarlós István fideszes főpolgármester regnálása alatt elkezdődött. Alább változtatás nélkül közöljük a főváros kommünikéjét.

„Tarlós István főpolgármestersége idején indult el a Budapest XXII. kerület 232340/1. hrsz. alatti ingatlan értékesítésének folyamata, amely teljes egészében átlátható volt

Budapest Főváros Önkormányzata hosszú idő óta az ingatlanértékesítéseit transzparensen, az elérhető legnagyobb nyilvánosság előtt, közvetítők igénybevétele nélkül, a saját gazdasági társaságán keresztül bonyolítja le. A Fővárosi Közgyűlés nyilvános ülésen dönt arról, hogy mely fővárosi önkormányzati ingatlanok értékesíthetőek. Az értékesítésre kijelölt ingatlanokról ezt követően az önkormányzat saját tulajdonú cége, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ készít nyilvános értékbecslést, amely alapján az értékesítésre nyilvános pályázaton kerül sor. A pályázatot a vagyonkezelő a saját honlapján, illetve a legnagyobb ingatlanhirdetési portálokon, jellemzően 60 vagy 90 napra teszi közzé. Amennyiben több érvényes pályázat is érkezik egy meghirdetett ingatlanra, anonim elektronikus licitre kerül sor. Az ingatlan értékesítéséről – értékhatártól függően – a Fővárosi Közgyűlés vagy feladatkörrel rendelkező bizottsága nyilvános ülésen hoz döntést.

A Budapest XXII. kerület 232340/1. hrsz. alatt felvett, Nagytétényi út 347-351. alatt található ingatlan értékesítésére is ilyen transzparens eljárásban került sor. A Fővárosi Közgyűlés 2019. március 27-én, még az előző önkormányzati ciklusban döntött arról, hogy az ingatlant értékesítésre kijelöli. Az erről szóló közgyűlési előterjesztés elérhető itt: https://einfoszab.budapest.hu/ Az előterjesztés II.4. mellékletét képezi az ingatlanértékesítési terv, így már 2019 márciusa óta nyilvánosan elérhető információ volt, hogy a kérdéses ingatlant a Fővárosi Önkormányzat értékesíteni kívánja. Az ingatlan a 2020. évi tervbe is értékesítendő ingatlanként került be.

Az ingatlanról a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ 2020. február 28-i dátummal készítette el az értékbecslést, amely alapján azt 2020. április 8-án két hónapon át nyilvános pályázaton hirdette meg a saját honlapján és a két legnagyobb forgalmú ingatlanhirdetési portálon. A nyilvános pályázaton csak a Grébics Ingatlan Zrt. nyújtott be ajánlatot, így liciteljárásra értelemszerűen nem került sor. A Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi Bizottsága a 2020. június 23-i ülésén egyhangúlag, a jelenlévő fideszes bizottsági tagok igen szavazatával hozott döntést a nyilvános pályázat eredményeként az ingatlan értékesítéséről. A bizottsági előterjesztés, benne az értékbecslés, elérhető itt: https://einfoszab.budapest.hu/ Ezt követően a fideszes vezetés alatt álló budafok-tétényi önkormányzat képviselő-testülete a 2020. szeptember 10-i ülésén az ingatlannal összefüggésben őt megillető elővásárlási jog gyakorlásáról lemondott.

Megjegyzendő, hogy a vevő Grébics Ingatlan Zrt. vezérigazgatója és egyedüli részvényese a cégjegyzék szerint az a Szabó Gergő István, aki korábban a MORANDO Kockázati Tőkealap-kezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság cégvezetője volt. Ennek a társaságnak a nyilvános cégbírósági iratok szerint akkor igazgatósági tagja és közvetett résztulajdonosa volt a NER egyik oszlopos tagja, Rogán Antal hitelezője, Tombor András is.

Egy olyan ingatlanértékesítést, amely Tarlós István ideje alatt indult, ahol a vevő a NER-hez ezer szállal kötődik, amelyet a Fidesz által javasolt bizottsági tagok is támogattak, és amivel szemben a budafoki fideszes városvezetésnek sem volt kifogása, ellenben minden szempontból átlátható és korrekt volt, nehéz „baloldali korrupciós ügyként” tálalni. Főleg, hogy ehhez a lakájmédia egy olyan hangfelvételt használ, amin a szövegből kikövetkeztethetően Tombor András egykori munkatársa beszél. Gratulálunk.”

Borítókép: Gansperger Gyula, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a társaság első félévi eredményeiről és második félévi terveiről a szervezet székházában 1999. július 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában