Ország-világ

2021.11.07. 18:41

Nézőpont: Márki-Zay nem húz felfelé

Nem beszélhetünk erős startról Márki-Zay Péter esetében. Október 16-i kiválasztása óta három közvélemény-kutatás is a Fidesz és a baloldal viszonyának változatlanságát mutatja.

20211008 Budapest Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Forrás: Ripost

Fotó: Máté Krisztián

Márki-Zay Péter esetében nem beszélhetünk erős startról, az október 16-i, baloldali miniszterelnök-jelöltté választása óta készült három közvélemény-kutatás is a Fidesz és a baloldal helyzetének változatlanságát mutatja.

A legfrissebb, november 2–3. között készült felmérés alapján pedig a Fidesz eredménye változatlanul 56, a baloldali lista eredménye 42 százalékra becsülhető – ismerteti legújabb, a Magyar Nemzetnek megküldött kutatási eredményeit a Nézőpont Intézet.

„Ha most lenne a választás, azt egyértelműen a Fidesz nyerné meg”

– összegez a felmérés. A Nézőpont heti közvélemény-kutatása a pártlisták legvalószínűbb eredményét a baloldali pártok előválasztásának első fordulója után a Fidesz esetében 54, a baloldal esetében 44 százalékra becsülte. Ekkor tűnt fel a hódmezővásárhelyi polgármester, s vált harmadik helyezettből Dobrev Klára esélyes kihívójává. Az október 4–6. közötti felmérés nem mutatott a baloldal nyilvános belharca ellenére változást a pártpreferenciákban.

Azzal, hogy Márki-Zay Karácsony helyére lépett, egyedül a Fidesz erősödött, de csak hibahatáron belül.

Az október 11–13. között készült felmérésben 54-ről 56 százalékra emelkedett a kormánypárt támogatottsága. Az előválasztás második fordulóját megnyerte ugyan a hódmezővásárhelyi polgármester, de ez sem járt a baloldal erősödésével, az október 18–20. között készült felmérés szerint 42-ről 43 százalékra változott a baloldali „közös lista” támogatottsága.

Forrás: Nézőpont Intézet

A közvélemény-kutató cég arra is felhívja a figyelmet, hogy egy új személy megjelenése a politikában az esetek többségében hirtelen nagy figyelmet generál, és könnyen szimpatikussá válhat akár széles tömegek számára is. Ilyenkor az új politikai „sztár” feladata, hogy a kedvező helyzetét legalább a választásokig fenntartsa. Sok baloldali véleményformáló szintén nagy reményeket fűzött Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltté választásához: egyesek a jobboldali választók megszólítását, mások a fiatal választók mobilizálását várták tőle.

„Ezzel szemben a migrációpárti és rezsicsökkentés-ellenes mondatai inkább elbizonytalaníthatták a potenciális támogatóit”

– jegyzi meg a Nézőpont Intézet. Mint írják, tény, hogy az előválasztás győztes kormányfő-jelöltje három hét után egyáltalán nem segített a baloldal közös listájának. „Hiába hangzatos ígérete, Márki-Zay Péter nem húzta az őt felemelő pártokat »csak felfelé«” – teszik hozzá. Az intézet szerint ha a baloldali csoda elmarad, a Márki-Zay Péterbe vetett, megelőlegezett bizalom is elillanhat.

A közvélemény-kutató cég által levont következtetés egybevág a Magyar Nemzet által a múlt héten megírt értesülésekkel, melyek szerint a baloldali pártok magára hagyták pártonkívüli jelöltjüket.

A lapnak a baloldal belső folyamataira rálátó források azt mondták, politikai értelemben széteshet az összefogás, ha Márki-Zay Péter továbbra is konfliktusos irányba halad.

Ebben az esetben a hat párt vezetői hozhatnának „bölcs döntést” az új jelölt személyéről. A pártok egyelőre kivárnak azzal kapcsolatban, hogy jelöltjük hogyan teljesít, most még nem akarják lecserélni, hiszen az túl nagy hitelvesztést jelentene a baloldal számára.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában