Ország-világ

2021.11.05. 06:08

Márki-Zay Péter bevallotta: piszkosan politizál

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének nem az a fő üzenete, hogy jól tudna kormányozni.

Budapest, 2019. december 9. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én.

Forrás: MTI

Fotós: Mohai Balázs

Piszkos eszközök alkalmazására is készen áll a politikában, mert a kampánystratégiája eltér az Európában megszokottól, annál jóval konfrontatívabb – jelentette ki Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Die Zeitnek adott interjújában. Példaként említette a fideszesekre és a miniszterelnök rokonságára tett homofób megnyilvánulásait. A jelölt szerint nem az a legfontosabb üzenete, hogy jól tud majd kormányozni, hanem az, hogy hatalomra kerülése esetén egyik pillanatról a másikra beköszönt majd a szabadság – írja a Magyar Nemzet.

„Ott kell támadni a Fideszt, ahol a legsebezhetőbb” – jelentette ki Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és a baloldali összefogás közös miniszterelnök-jelöltje a Die Zeit német lapnak adott interjúban.

A politikus kijelentette:

a politikában késznek kell lenni a piszkos játékra is, mert szerinte néha nincs más út, majd azzal példálózott, amikor Orbán Viktor fiának szexuális orientációjára tett célzást a gyermekvédelmi törvény körül zajló politikai és médiaviták során.

Márki-Zay Péter úgy vélte: az ő kijelentései következtében a kormány visszavett a „homofób” kampányból. Azonban érdemes felidézni, hogy Márki-Zay Péter utalásai a miniszterelnök fiának szexuális orientációjára még a baloldali liberális lapoknál is kiverték a biztosítékot. A Magyar Narancs egyik szerzője például úgy fogalmazott: „zsigeri ellenérzéseket keltettek Márki-Zay Péter nehezen félreérthető célozgatásai”.

A politikus később sem vonakodott politikai ellenfeleinek szexuális orientációját minősíteni.

A baloldali előválasztás második fordulójában egy vele készült interjú során például azt mondta: most már mindenki tudja, hogy „a Fideszben van a legtöbb meleg”. Majd október végén a közösségi oldalán kampányígéretében úgy fogalmazott: egy olyan országot szeretne vezetni, ahol még a fideszes politikusok is nyíltan vállalhatják homoszexualitásukat.

Az interjúnál jelen volt a miniszterelnök-jelölt két tanácsadója is, akiknek egyike szintén évekig élt az Egyesült Államokban, és a kampánystratégiájukat illetően elmondta: sokkal konfrontatívabb stílust képviselnek, mint ami Európában megszokott. Eddig a magyar ellenzék mindig meghátrált, amint beindult a Fidesz gépezete, azonban szerintük ennek már vége.

Márki-Zay Péter magára célozva megjegyezte: „a magyarok szeretik az erős vezetőket”.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje határozottan bírálta a kormány külpolitikáját is. Szerinte Orbán Viktor kiszolgáltatta magát Vlagyimir Putyinnak, és „egy ilyen ember nem vezetheti a magyar népet”. Mint mondta: az EU-val is rendezni szeretné Magyarország helyzetét, és ezzel meggyőzheti azokat a magyarokat, akiknek elegük van az EU-ellenes politikából.

Arról azonban nem beszélt, mi lenne hazánk energiabiztonságával a jó orosz kapcsolatok nélkül, és hogy tarthatnánk meg a rezsicsökkentés eredményeit a paksi atomerőművi fejlesztések nélkül. Pontosabban a rezsicsökkentésről mégis beszélt, de sokakat megdöbbentő aspektusban.

Érdemes felidézni, hogy a baloldali politikus a napokban tette egyértelművé, hogy nem ért egyet a magyar kormány rezsicsökkentésével, és az uniós fősodort támogatja. Márki-Zay Péter szerint azzal, hogy az Orbán-kormány 2010-hez képest csökkentette a lakossági energiaárakat, a rezsit, annak „iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is”. Mint fogalmazott: az olcsó energia, a rezsicsökkentés is egyébként, az túlfogyasztáshoz vezet.

Magyarán piaci árakat szeretne bevezetni, ami a szakértők számításai szerint havonta átlagosan legalább 32 ezer forintos többletköltséget jelentene a magyar háztartásokban.

Ehhez kapcsolódóan Márki-Zay a migrációs politikát is érintette, amelyről úgy fogalmazott: szerinte nem Soros György, hanem Orbán Viktor telepít migránsokat Magyarországra. Az interjú során a politikus kitért a baloldali politika visszatérő állítására is, miszerint a kormány ellehetetleníti a baloldali vezetésű önkormányzatokat. Márki-Zay Péter szerint a kormány azt akarja bebizonyítani, hogy a baloldal nem lenne képes kormányozni. Ezért mint fogalmazott: nem az a legfontosabb üzenete a magyar emberek számára, hogy jól tud kormányozni, hanem a szabadság, ami egyik napról a másikra jön majd az emberek életében, amennyiben ő lesz Magyarország miniszterelnöke. Mint fogalmazott: a miniszterelnök nem számított rá, mint lehetséges kihívóra 2022-ben, ezért a meglepetés ereje segítheti majd a küzdelemben.

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában