Ország-világ

2021.11.15. 10:36

Karácsony Gergely titokban hajléktalanokat költöztetett egy csepeli nyugdíjasotthonba

Új lakók jelentek meg a csepeli Duna utcai Nyugdíjas Otthonban: Budapest egyéb kerületeinek hajléktalanjai. A beköltöztetést Karácsony Gergely sem a helyi lakosokkal, sem a kerület vezetésével nem egyeztette. Ugyanígy jártak el kétszer is Pikó András kerületében: a főváros és a kerület a lakók nélkül döntött ilyen súlyú ügyekben. Csepelen viszont a kerületi fideszes városvezetésnek sem szóltak.

Karácsony Gergely és a baloldali kerületvezetők mindig saját hatáskörben, az ott lakók megkérdezése nélkül döntenek hajléktalanügyekben – írja a Ripost nyomán az Origo. Csepelen még a kerület fideszes vezetőit sem kérdezték meg: az eldöntött ténnyel a XXI. kerületi polgármester is csak a közgyűlésen szembesült.

A Ripost beszámolója szerint a csepeliek nagyon felháborodtak a furcsa beköltöztetéseken. Korábban is tervezett már hasonló lépést Karácsony, akkor azonban az a kerületivé terebélyesedő botrány és a lakók ellenállásán fennakadva meghiúsult. A főpolgármester ezúttal teljesen titokban adta ki az engedélyeket.

Az évek óta ott élők elmondása szerint az új lakók ugyanazt azt az életvitelt folytatják, amit előtte: reggel elmennek, este hazajönnek, napközben meg az utcákat járják. Ki-be járkálnak az intézményben, miközben a Covid negyedik hulláma komoly veszélyt jelent az idősekre.

A Duna utcai Nyugdíjas Otthon a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll. Sima „civileknek” csak komoly feltételekkel lehet bekerülni: van beköltözési díj, ami az ott lakók szerint akár 3-4 millió forintra is rúghat. A főváros által betelepítettek azonban élhetnek a részletfizetés lehetőségével is, amivel a nyugdíjasok továbbra sem.

[caption id="" align="alignnone" width="865"] Fotó: Ripost[/caption]

„Nem lehet a tisztességesen ledolgozott élet után pihenni vágyó nyugdíjasok mellé berakni olyan embereket, akik az elmúlt ki tudja hány évben az utcán szocializálódtak. Sok esetben az ilyen emberek nem is akarnak visszailleszkedni a társadalomba. Karácsony Gergely ismét a nyugdíjasokba rúgott bele„ – mondta Borbély Lénárd polgármester, aki szerint vannak szabad férőhelyek a helyi hajléktalanszállókon.

A polgármester azt is hozzátette: amikor tiltakozott a Fővárosi Közgyűlésen, megdöbbentő választ kapott. ”Roppant cinikus választ kaptam Karácsony helyettesétől, aki azt mondta, hogy ezek az emberek nem hajléktalanok, ugyanis most már van hajlék a fejük felett.„ A politikus hozzátette, tudomásuk szerint felháborodást keltett az otthonban élők körében, hogy a beköltöztetettek hiába jutottak lakhatáshoz, ugyanolyan életmódot folytatnak, mint előtte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában