megegyeztek

2021.11.09. 23:15

Izrael ötezer etiópiai zsidót menekít ki a tigréi konfliktus miatt

A kimenekítendők számában a Saked és Tamano-Sata közötti, feszült hangulatú egyeztetéseket követően sikerült megállapodni.

Mintegy ötezer etiópiai zsidót menekít ki Izrael a súlyosbodó harcok miatt, amelyeket az etiópiai kormányerők és a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vívnak az észak-etiópiai Tigré régióban.

Ajelet Saked belügyminiszter és Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi miniszter kedden megállapodott a hat éve húzódó eljárások felgyorsításában annak érdekében, hogy az etiópiai zsidók mihamarabb Izraelbe érkezhessenek. A megállapodás azokra vonatkozik, akiknek egyenesági rokonai élnek Izraelben, s egy olyan 2015-ös kormányhatározatnak köszönhetően vándorolhatnak be, amelynek értelmében a zsidó állam kilencezer etiópiai zsidót fogad be.

Becslések szerint az etiópiai zsidó közösség 7-12 ezer tagja vár arra továbbra is, hogy Izraelbe vándorolhasson, közülük sokan a harcok sújtotta Tigrében élnek.

A kimenekítendők számában a Saked és Tamano-Sata közötti, feszült hangulatú egyeztetéseket követően sikerült megállapodni. Míg Saked a kormány keményvonalas, ultranacionalista részéhez tartozik, az etiópiai származású Tamano-Sata lemondással fenyegetőzött abban az esetben, ha nem emelik meg a kimenekítendők számát, amely az eredeti tervek szerint 800 lett volna.

Az elmúlt hetekben az izraeli etióp közösség nagyobb nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy a kormány fokozza az Etiópiában élő hozzátartozóik kimenekítésére irányuló erőfeszítéseket, miközben beszámolók szerint az afrikai országban a tigréi felkelők már a főváros, Addisz-Abeba felé közelítenek.

A tigréi konfliktus kezdete óta több mint kétezer etiópiai zsidót menekítettek ki az afrikai országból a zsidó állam műveletei során.

Később azonban kétségek merültek fel némelyikük származásával kapcsolatban, miután Abij Ahmed etióp miniszterelnök az izraeli hivatali kollégájával, Naftali Bennettel folytatott telefonbeszélgetése során azt állította a kimenekítettek közül legalább négyről azt gyanítják, hogy részt vett a lázadók által Tigrében elkövetett mészárlásokban.

Tigrében egy éve dúlnak harcok a kormányerők és az etnikai alapon szerveződött TPLF fegyveresei között. A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették életüket, kétmillióan menekültek el otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában