sajtóetika

2021.11.01. 08:57

A médiaszövetség vizsgálatot követel Friderikusz Sándor ügyében

Nem meglepő és egyáltalán nem mulatságos – írta közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség. Az egykori televíziós egy elhunyt rendező nevével élhetett vissza.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség őszintén reméli, hogy Virág Márton, a Blikk újságírója célt ér a felhívásával, s ennek eredményeként

az utóbbi időben csak a vagyona felélésével foglalkozó MÚOSZ ezúttal megpróbál végre nevéhez méltóan viselkedni, és vizsgálatot indít a Friderikusz Sándor körül kirobbant botrány miatt

– írta a Magyar Nemzet a Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleménye nyomán.

Hozzátették: kíváncsian várják azt is, hogy a rendszerváltoztatás után szinte kizárólag baloldali újságíróknak odaítélt Pulitzer-emlékdíjat, valamint az 1997-ben kapott Toleranciadíjat megtarthatja-e az egykori tévés személyiség.

A közlemény emlékeztetett: a Media1 főszerkesztője szerint

erős a gyanú, hogy Friderikusz egy, magát a sajtósának nevező munkatársa egy tavaly elhunyt televíziós rendező nevében küldött választ az egyik bulvárlapnak.

Friderikusz azóta sem cáfolta a feltételezéseket, de bosszúhadjáratnak titulálta az állítást.

– Szövetségünk elfogadhatatlannak tartja, hogy egy ilyen súlyos etikai ügy ne maradjon felderítetlenül, akármilyen múltú vagy tekintélyű médiaszereplőről legyen is szó. Helyeseljük Virág Márton szándékát, s csatlakozunk hozzá: vele együtt várva el, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, ha már hivatalból nem indított vizsgálatot, legalább most tegye ezt meg – nyomatékosította álláspontját a médiaszövetség.

Leszögezték, hogy elvárják a szakmai szervezetektől, akármilyen oldalon is állnak, hogy

folytassanak le alapos és hiteles eljárást, és amennyiben bebizonyosodik a súlyos szakmai és emberi vétség, hozzák meg a szükséges intézkedéseket és zárják ki maguk közül az elkövetőt, akárkiről legyen is szó.

A Media1 szakportál hívta fel a figyelmet arra, hogy nem tisztázott Friderikusz Sándor sajtósának a személye, miután sajtónyilatkozatot adott a Blikk című napilapnak. A lap feltárta, hogy Csenterics Ágnes néven egyetlen sajtós sem ismert Magyarországon, miközben Csenterics Ágnes néven széles körben ismert egy rendező, ám ő tavaly elhunyt.

A szakportál azt írta: „ezért nagyon nagy esélyét láttuk, hogy a meglehetősen furcsa, nem egy profi sajtósra valló nyilatkozatot maga Friderikusz Sándor adhatta a Blikknek, csak épp a halott rendező nevét felhasználva.” A Média1 kutatómunkája szerint az állítólagos „sajtós” Csenterics Ágnest például Facebookon, a legnagyobb szakmai portálon, a LinkedInen, Instagramon, Tiktokon, a telefonkönyvben sem lehetett megtalálni. Nem ismerik újságírók és kommunikációs szakemberek (pr-esek) sem, az RTL munkatársai sem ismerik, de még Máté Krisztina – Friderikusz Sándor RTL-es műsorának, az Életünk történetének a producere – sem halott arról, hogy állítólag van Friderikusznak sajtósa, pláne pont ilyen néven, mint a tavaly elhunyt rendezőé, akinek a nevében küldte a nyilatkozatot a Blikknek a produkció.

A lap felkereste Friderikusz Sándort is, aki a portálnak nem reagált, majd egy YouTube-on és Facebookon közzétett videóban a Media1.hu-t és főszerkesztőjét, Szalay Dánielt kezdte el meglehetősen személyeskedően támadni, miközben nem adott érdemi magyarázatot a történtekre. Ráadásul a közel öt perces monológban nem cáfolta meg, hogy Csenterics Ágnes nevével küldött ki nyilatkozatot, és nem tisztázta, hogy létezik-e Csenterics Ágnes néven sajtósa, vagy sem, de az ügyet lezártnak tekinti.

A tavaly elhunyt Csenterics Ágnes televíziós rendező néhai férjének lánya, Fellegi Mária, az RTL Magyarország nyugalmazott volt vezető vágója felháborodottan beszélt a Media1.hu-nak arról, hogy átgondolják, hogy jogi lépéseket tegyenek-e Friderikusz ellen.

– Nem tudom felfogni, hogy Sanyi ezt tette Ágnes emlékével, nem értem, hogyan juthatott odáig, hogy a 2015-ben eltemetett Édesapám, Fellegi Tamás újságíró halott, tavaly decemberben eltemetett feleségének nevével (Csenterics Ágnes) visszaélt. Sanyival a családomnak 1975 óta volt kapcsolata. Miért teszi ezt velünk? Nem értem ezt az egészet, nem értem Sanyi indítékát sem – mondta a Media1.hu-nak Fellegi Mária. Mint kiderült, az asszonynak az RTL Magyarország volt az utolsó munkahelye mielőtt nyugdíjba vonult, ahol Friderikusz Életünk története című műsora is látható jelenleg. Fellegi vágóként dolgozott, azt is mondta, ő maga már az MTV-ben is dolgozott együtt Friderikusszal, az öccse pedig tanította Friderikuszt a jogi egyetemen, tehát a műsorvezető jól ismerte az egész családot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában