Ország-világ

2021.11.21. 12:09

Kétmillió szülő kapja vissza február 15-ig a személyi jövedelemadóját

Orbán Viktor miniszterelnök a nyáron jelentette be, hogy ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, a gyermeket nevelő szülők 2022 elején visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. Mára már biztos, hogy a gazdaság sikeres újraindításának köszönhetően csaknem 2 millió szülő részesül majd családi adóvisszatérítésben, ami 600 milliárd forintos támogatást jelent a magyaroknak. Ha a baloldalon múlna, akkor adóvisszatérítés sem lenne, Gyurcsány Ferenc egyenesen észszerűtlennek és elvetemültnek nevezte a családi adóvisszatérítést.

Forrás: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Orbán Viktor miniszterelnök még június 9-én jelentette be, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor

a gyermeket nevelő szülőknek 2022-ben visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját

 

Orbán Viktor szeptember 20-án, az Országgyűlésben ismertette az adó-visszatérítés legfontosabb tudnivalóit.

„A gazdaság sikeres újraindítása képessé teszi a parlamentet és a kormányt, hogy megvalósítsa azokat a célokat, amelyeket a negyedik hullám előtt kitűzött. 2022. február 15-ig visszatérítjük, mert vissza tudjuk téríteni a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót” – mondta a kormányfő.

A részletekre kitérve hozzátette, hogy a visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma lesz. Fontos pont az is, hogy adó-visszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő kisvállalkozók is. Elmondta,

az ekho szerint adózó szülők az általuk személyi jövedelemadóként befizetett összeget kapják majd vissza, a kedvezményes átalányadót fizető kisvállalkozók, a katások pedig az általuk fizetett átalányadó egynegyedét kapják vissza, amennyiben gyermeket nevelnek.

A kormány szja-visszatérítésre vonatkozó bejelentése 1,9 millió embert érint. Fontos információ, hogy

azok a kismamák is visszakapják a személyi jövedelemadójukat, akik 2021 végéig betöltik a várandósságuk harmadik hónapját,

erről még Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tájékoztatott nemrég.

A visszatérítést mindkét szülő igényelheti, ha ennek feltételei teljesülnek. A visszatérítés annak jár, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, függetlenül attól, hogy azt érvényesíti-e.

A családi adóvisszatérítés tehát csaknem 2 millió szülőt érint, és összesen több mint 600 milliárd forintos támogatást jelent

- ezt már Varga Mihály pénzügyminiszter mondta szombaton a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Kiemelte, hogy 2022. február 15-éig minden dolgozó, gyermeket nevelő szülő visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját.

A pénzügyminiszter felhívta arra is a figyelmet, hogy

a visszatérítés a szülők jelentős részének esetében automatikus, azoknak azonban, akiknek az adataival nem rendelkezik a NAV, nyilatkozniuk szükséges december 31-ig.

Ha a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalon múlna, akkor családi adóvisszatérítés sem lenne – erről Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt szombaton. Mint mondta,

nemcsak azért nem lenne, mert a baloldal alkalmatlan megteremteni a gazdasági, pénzügyi hátterét egy ekkora adócsökkentésnek, hanem azért sem lenne, mert a baloldal elsorvasztaná a családi támogatásokat, és inkább adókat emelne

- fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy ezt tették, amikor 2002 és 2010 között kormányon voltak.

Hollik István szerint a baloldal 2010 óta következetesen támadja a bevezetett családtámogatásokat és adócsökkentéseket, egyik ilyen lépést sem támogatták a Parlamentben. Hozzátette, hogy

Gyurcsány Ferenc észszerűtlennek és elvetemültnek nevezte a családi adóvisszatérítést, és perverz újraelosztásnak tartja a gyermekek után járó családi adókedvezményt is.

A baloldal vezérének, Gyurcsány Ferencnek a kormányzása alatt nemhogy családi adóvisszatérítés nem volt, de rendszeresek voltak az adóemelések, szinte hetente jelentettek be különféle sarcokat.

Összesen 22 alkalommal volt adóemelés, ami Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt is folytatódott.

A „kezdőlökést” Gyurcsány Ferenc adta meg, az Országos Érdekegyeztető Tanács 2006. júniusi ülésén egy sor, az embereket kellemetlenül érintő intézkedést jelentett be, többek között, hogy

30 százalékkal emelkedik a háztartási gáz és 10-14 százalékkal a villamos energia ára; a nyereséges vállalkozásoknak és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyeknek négy százalék szolidaritási különadót kell befizetniük; valamint a kormány be kívánja vezetni a házipénztári adót.

Gyurcsányék emelték az áfakulcsot és az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsát is, a munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulékot négy százalékról hat százalékra emelték, a munkavállalói szolidaritási járulék egy százalékról 1,5 százalékra nőtt; és a munkavállalók egészségbiztosítási járuléka is tovább nőtt, egész pontosan hat százalékról hét százalékra.

A Gyurcsány-kormány eltörölte a családi adókedvezményt az egy- és kétgyerekes családok esetében, a háromgyerekesekét pedig 60 százalékkal csökkentette.

Az ország Gyurcsány alatt csődközeli állapotba került, és a 2008-as gazdasági válság is teljesen felkészületlenül érintette az akkori magyar kormányt. Ekkor a Gyurcsány-kormány

az állami költségcsökkentés mellett befagyasztotta a közszféra béreit, és visszavonta a 13. havi bért. Már ekkor csökkentették a 13. havi nyugdíj értékhatárát és a jogosultjainak körét.

2009 elején a népszerűtlen intézkedések miatt Gyurcsány körül elfogyott a levegő, így bizalmasa, Bajnai Gordon érkezett a helyére. Bajnaihoz és pénzügyminiszteréhez, Oszkó Péterhez köthető az úgynevezett szuperbruttó bevezetése. A szuperbruttósítás azt jelentette, hogy nem a bruttó bér, hanem annak 1,27-szerese után kell adózni. Vagyis a szuperbruttósítás önmagában jelentősen növelte az adóterhet.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában