Ország-világ

2021.10.06. 11:05

Orbán Viktor: megvédjük a rezsicsökkentést! (videó)

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Brdóban az európai uniós tagországok és a nyugat-balkáni térséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját megelőzően.

Fotós: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Rövid nyilatkozatában a kormányfő úgy vélte, legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek.

Meg kell változtatni bizonyos szabályozásokat, különben mindenki hátrányt fog szenvedni

– fogalmazott.

Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy

Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti, mert az árak nem növekedhetnek a megszabott felső határnál magasabbra.

Az Európai Bizottság javasolta, úgynevezett zöld megállapodás azonban közvetett adózást rejt magában a lakástulajdonosok és az autótulajdonosok számára, ez Magyarország számára elfogadhatatlan – tette hozzá.

A brdói találkozóról távozva a miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta,

a fő felelősség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság e témáért felelős alelnökét terheli, mert „rossz számításokat végzett és az EU lakossága most extra árat fizet”.

Hangoztatta:

„az árak emelkedni fognak minden nap, hacsak ezt az ostoba tervet vissza nem vonják”. Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer, az ETS működését fel kell függeszteni, „és vissza kell térnünk a realitásokhoz”

– szögezte le.

Megismételte, hogy Magyarországon a háztartások egyelőre nem szenvedik meg az árak növekedését, mert felső határuk van. A vállalatok, különösen a kis- és közepes vállalatok azonban már ma is érzékelik, mert magasabb árakat kell fizetniük.

Az EU-tagországok vezetői kedd esti munkavacsorájukon kitértek az emelkedő energiaárak kérdésére is, és uniós részről jelezték, hogy a következő hetekben behatóbban is foglalkoznak ezzel a témával.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Janez Jansa szlovén kormányfő az EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón a Ljubljanához közeli Brdóban, 2021. október 6-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában