Ország-világ

2021.09.02. 10:17

Karácsony az eskü letétele nélkül nem lehetne kormányfő

Magyarország alaptörvénye két helyen említi az eskütétel kötelezettséget: a köztársasági elnöknél, valamint a kormány tagjainak esetében – mondta az alkotmányjogász.

A képviselői eskü letétele – ahogy azt az Alkotmánybíróság több határozatában kimondta, valamint az Országgyűlésről szóló törvény is megerősítette – a képviselő hivatalba lépésének érvényességi kelléke: a képviselő az eskü letételéig és az esküokmány aláírásáig – az alakuló ülés megtartásával szükségszerűen együtt járó feladatok elvégzésének kivételével – nem vehet részt az Országgyűlés munkájában. A eskü hibátlan letétele nélkül tehát senki sem foglalkoztatható köztisztviselői jogviszonyban – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére ifj. Lomnici Zoltán annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely kijelentette: ha megválasztják miniszterelnöknek, nem esküszik fel az alaptörvényre.

Az alkotmányjogász hangsúlyozta: Magyarország alaptörvénye két helyen említi az eskütétel kötelezettséget: a köztársasági elnöknél, valamint a kormány tagjainak esetében. Ezenfelül az Országgyűlésről szóló törvény más tisztviselők, így az országgyűlési képviselők esetében is előírja az eskütételt. „A hivatali esküből következik, hogy az állam nevében eljáró személyeknek tiszteletben kell tartaniuk azokat az intézményes kereteket, amelyeket – demokratikus döntések nyomán – az alkotmány rögzít” – szögezte le ifj. Lomnici Zoltán.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Karácsony Gergely a Népszavának adott interjúban illegitimnek minősítette az alaptörvényt, és azt mondta: „Én ezt nem most kezdtem el mondani, hanem akkor, amikor kivonultam a parlamenti vitájáról. […] Ha miniszterelnök leszek, nem fogok rá felesküdni.” Ennek ellenére ezt már évekkel ezelőtt megtette, egészen pontosan 2019. november 5-én, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén, főpolgármesterként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában