Ország-világ

2021.09.19. 19:14

Gulyás Gergely: az európai kereszténység nem él könnyű időket

Az európai kereszténység nem él könnyű időket – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten a Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda átadó ünnepségén vasárnap.

Fotós: Soós Lajos

A közeli református templomban tartott istentiszteleten és az óvoda átadásán részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és a felesége, Lévai Anikó.

Gulyás Gergely a rendezvényen Robert Schumant idézve azt mondta: amellett, hogy az európai kereszténység nem él könnyű időket, Európa sincs jó állapotban, és még kevesekben született meg az a felismerés, hogy a két tény között összefüggést érdemes keresni.

A miniszter úgy fogalmazott:

Európát lassan nyolc évtizede nem fegyveres háborúk teszik próbára, ehelyett egy meg-megújuló kulturális és életmódbeli küzdelmet tapasztalni, amely mögött kézzelfogható hatalmi tényezők állnak.

Hit-, közösség-, és kultúraellenes támadásoknak vagyunk tanúi nap mint nap – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Megjegyezte: a technológiai fejlődés által alapvetően megváltozott életritmust kihasználva a keresztény kultúrából eredő alapértékeket kísérlik meg zárójelbe tenni.

Arról is beszélt, hogy

Európa kettészakadt a népesedési problémára adandó válaszok keresésében, míg Nyugat-Európában a migrációban, Közép-Európában a családpolitikában és a családtámogatási rendszerben látják a megoldást.

Ezért Közép-Európában „kulturális törést és társadalmi meghasonlást jelentene”, ha bármelyik országban azok jutnának hatalomra, akik a családtámogatási rendszert szétverik – hívta fel a figyelmet.

A miniszter azt mondta: mivel a nyugat-európai gyermekek közt a bevándorlók és gyermekeik aránya jelentős, ezért az európai életmód fenntartásának zálogát abban látják, ha a nevelés minél kevésbé a szülőkre és minél inkább az államra hárul. A nyugati államok ideológiáját mára „az államot foglyul ejtő, kötelező vallássá emelt neoliberális filozófia jellemzi” – jelentette ki.

Magyarország álláspontja világos, és semmilyen zsarolás hatására nem módosítható: a gyermekek nevelése elsősorban a szülők feladata

– szögezte le Gulyás Gergely. Hozzátette: a köznevelésnek a gyermekek ép testi és lelki fejlődésének elősegítése mellett a nemzeti önazonosság megerősítését és a legkorszerűbb ismeretekhez való hozzáférést kell biztosítania.

Ezeken a területeken az egyházi oktatás mindig is kiemelkedően teljesített – méltatta a miniszter az egyházi oktatást megjegyezve, hogy a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is református gimnázium diákja volt.

Az elmúlt bő évtized kormányzati munkájáról elmondta:

2010 óta több mint 60 százalékkal 32 ezerről 53 ezerre növelték a bölcsődei férőhelyek számát, mintegy 15 ezer meglevő férőhelyet korszerűsítettek, és további 13 ezer gyermeknek helyet adó bölcsőde épül. Ha ezek elkészülnek, a bölcsődei igényekkel megegyező lesz a férőhelyek száma

– emelte ki a tárcavezető. Hozzátette: míg 2010-ben 326 településen volt bölcsőde, ma már 840-en nyújtanak ilyen szolgáltatást.

Ismertette: az óvodai férőhelyek számát az elmúlt évtizedben 16 ezerrel emelte a kormány, 1885 óvodát újítottak már fel, és további 974 óvoda felújítása folyamatban van. Az összes óvodai férőhelyből az egyházi intézmények aránya 2010-ben 3,7 százalék volt, mára 8 százalékra emelkedett, és több mint 30 ezren járnak egyházi óvodába – sorolta Gulyás Gergely.

Rámutatott:

míg 2010-ben alig 50 ezer gyermek járt egyházi általános iskolába, és 32 ezren egyházi gimnáziumba, egy évtizeddel később az egyházi intézményben tanuló általános iskolások száma meghaladta a 110 ezret, a gimnazisták pedig 55 ezren vannak.

Ez azt jelenti, hogy az egyház részesedése a közoktatásban az általános iskolásoknál 6,7 százalékról 15,3 százalékra, a gimnazistáknál 15,4 százalékról 25,2 százalékra nőtt – jelentette ki a miniszter.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület kormánypárti polgármestere köszöntőjében gratulációját kifejezve úgy fogalmazott: nem csak a közösség építi az óvodát, de egy ilyen intézmény is építi a közösséget.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Ferenc pápa budapesti homíliájában elhangzott szavait idézve azt mondta:

Jézus nyomában járni azt jelenti, hogy mindennap odalépünk testvéreinkhez.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az óvoda felavatása előtt arra hívta fel a fel a figyelmet, hogy a gyermek kincs, a gyermekek az élet teljességét hordozzák és mutatják meg.

Berta Zsolt lelkipásztor az avatást megelőző istentiszteleten elmondta: az öt csoport fogadására alkalmas óvodában szeptemberben indult meg a nevelési munka három csoportban mintegy 70 gyermekkel.

Borítóképünkön Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában