konfliktus

2021.09.28. 09:05

Észak-Korea újabb rakétatesztet hajtott végre

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki kedden a tengerbe, keletre a partvidékétől, és újra felszólította az Egyesült Államokat, hogy vessen végett „ellenséges” politikájának.

A dél-koreai hadsereg vezérkara arról tájékoztatott, hogy a rakétát reggel lőtték ki Csagang tartományból. A japán védelmi minisztérium szerint feltehetően ballisztikus rakéta volt. Az első értékelések szerint Észak-Korea kis hatótávolságú rakétát tesztelt, amit nem tilt számára az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata.

Észak-Korea az év eleje óta öt rakétakísérletet hajtott végre, és közülük kettőt ballisztikus rakétával. A Reuters hírügynökség kommentárja szerint a mostani kísérlet arról tanúskodik, hogy Észak-Korea kitartóan fejleszti fegyverrendszereit, emelve a megrekedt phenjani-washingtoni tárgyalások tétjét, amelyek Észak-Korea atom- és ballisztikus rakétaarzenáljának felszámolását céloznák az amerikai szankciók feloldásáért cserében.

A kísérletet közvetlenül azelőtt hajtották végre, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitáján felszólalt Kim Szon, Phenjan ENSZ-nagykövete, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy vessen véget ellenséges politikájának. Azt hangoztatta, hogy senki sem vitathatja el Észak-Korea jogát az önvédelemhez és a fegyverkísérletekhez.

Mun Dzse In dél-koreai elnök arra kérte tanácsadóit, hogy tüzetesen vizsgálják meg az esetet, és mérlegeljék a választ.

Az amerikai külügyminisztérium elítélte a rakétakísérletet. Az amerikai hadsereg indiai-csendes-óceáni parancsnoksága közölte, hogy a rakétakísérlet nem jelentett pillanatnyi veszélyt az Egyesült Államokra vagy szövetségeseire nézve, de rávilágított Észak-Korea tiltott fegyverprogramjának destabilizáló hatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában