a jövő a tét

2021.09.01. 12:25

Cseh kormányfő: az EU-nak nincs stratégiája a migráció ellen

A schengeni rendszer 2015-ben nem volt működőképes. Magyarország volt az egyetlen ország, amely működőképes volt – hangsúlyozta Andrej Babis.

Az Európai Unió sem az illegális migráció elleni küzdelemmel kapcsolatban, sem a schengeni térség Nyugat-Balkánnal való kibővítését illetően nem rendelkezik világos stratégiával – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő szerdán reggel újságíróknak nyilatkozva a prágai katonai repülőtéren, mielőtt elindult volna Szlovéniába a Bledi Stratégiai Fórumra (BSF).

A tanácskozás központi témája idén Európa jövője. Andrej Babisnak meggyőződése, hogy az afganisztáni helyzet alakulása következtében, ahol a tálibok átvették az ország ellenőrzését, az Európai Uniónak elsősorban Törökországgal kell majd tárgyalásokat folytatnia.

Európát meg kell védeni az illegális migrációtól – szögezte le a cseh kormányfő. Megismételte: a schengeni rendszer 2015-ben nem volt működőképes. „Magyarország volt az egyetlen ország, amely működőképes volt” – hangsúlyozta Babis, méltatva a migrációs válság tetőzése idején hozott magyar kormányzati intézkedéseket.

„Magyarázatot kell kapnunk arra, hogy Bulgária, Románia, Horvátország és Szerbia miért nem tagjai még a schengeni térségnek” – jegyezte meg a miniszterelnök. Rámutatott: a cseh kormány ismételten szót emelt ezen országok csatlakozása mellett a schengeni térséghez.

A bledi fórum másik fontos témája Afganisztán lesz. „Az afganisztáni tapasztalatok elgondolkodásra késztetnek” – mondta Babis. Hozzátette: ki kell várni, hogyan alakul az ottani helyzet a tálibok hatalomátvétele után. Úgy vélte, hogy az esetleges afgán migráció megállítása érdekében elsősorban Törökországgal kell tárgyalni. Az Európai Uniónak pénzt kell felajánlania Ankarának, hogy az gondoskodni tudjon a migránsokról.

Az Európába irányuló korábbi menekülthullám idején az EU megegyezett Törökországgal, hogy a migránsok megállítása fejében több millió eurót fizet neki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában