Afgán konfliktus

2021.09.05. 21:05

A pandzsíri ellenállás vezetője kész tárgyalni a tálibokkal

A tűzszünetet követően a felek megbeszéléseket folytathatnának az ulémák tanácsával.

Kész tárgyalni a radikális iszlamista tálibokkal a pandzsíri ellenállás vezetője.

Ahmad Maszúd, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője vasárnap az ellenállók Facebook-oldalán közölte, hogy üdvözli a vallástudósok, az ulémák tanácsának tárgyalásos rendezésről szóló javaslatát, amellyel véget vethetnének a harcoknak.

Az NRF lényegében egyetért a tanáccsal a problémák megoldásában – közölte Maszúd. Hozzátette, hogy a tartós béke megteremtésének érdekében az NRF kész folytatni a tárgyalásokat és azonnal leállítani a harcokat, amennyiben a tálibok is leállítják támadásaikat és csapatmozgásaikat Pandzsír és a szomszédos Baglán tartomány Andarab nevű körzete ellen.

Maszúd szerint a tűzszünetet követően a felek megbeszéléseket folytathatnának az ulémák tanácsával.

Nem sokkal korábban a tálibok azt állították, hogy behatoltak Pandzsír tartomány székhelyére, Bazarak városába, miután kezükre kerültek a környező körzetek. Az afgán sajtó pedig arról cikkezett, az ulémák tanácsa sürgette a tálibokat, hogy tárgyaljanak az ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány vezetőivel.

Mohammad Akbar Aga, az Afganisztán Megmentése Legfőbb Tanácsa nevű, a tálibokhoz közel álló mozgalom vezetője a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a tálibok kormányalakítását Pandzsír kérdése hátráltatja. A tálibok egykori katonai parancsnoka szerint a kormánytagok névsorának bejelentése még két-három napot vehet igénybe.

„Nincs kétség afelől, hogy a kormány tagjainak afgánoknak kell lenniük. Számunkra nem fontos, melyik etnikai csoporthoz, vagy a társadalom mely rétegéhez tartoznak” – tette hozzá Akbar Aga.

Az NRF egyelőre nem reagált a tálibok tartományi székhellyel kapcsolatos közlésére. Korábban viszont a tálibok „propagandagépezetét” állította pellengérre, mondván, a radikálisok figyelemelterelés végett hamis információkat próbálnak terjeszteni, és azt állította, kiűzték a tálibokat az északkeleti Parján körzetből.

Bilal Karimi, a tálibok egyik szóvivője a Twitteren közölte, hogy a kezükre került Rukhah körzet központja, a rendőrfőkapitánysággal együtt. Ez a körzet Bazarak városával határos. Karimi szerint az ellenállók hatalmas veszteségeket szenvedtek, a tálibok emellett számos foglyot ejtettek és nagy mennyiségben zsákmányoltak járműveket és fegyvereket is. Hozzátette, hogy Bazarakban harcok dúlnak. A közlést azonban nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Maszúd, aki az afgán hadsereg és különleges erők maradékaiból, valamint a helyi milíciákból szervezett ellenállást vezeti, már a tálibok augusztus 15-i hatalomra kerülését követően tárgyalásos rendezést sürgetett a Kabulhoz közeli, északkeleti tartomány politikai engedmények fejében történő átadásáról. Ezek az egyeztetések azonban gyorsan kudarcba fulladtak, és a tálibok úgy döntöttek, erővel szerzik meg Pandzsírt, amelyre az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni hatalmukat.

Vasárnap kezdte meg háromnapos afganisztáni látogatását Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke. A tervek szerint egészségügyi intézményeket, erőszakcselekmények áldozatai részére létrehozott rehabilitációs központokat, és az ICRC helyi alkalmazottait látogatja meg.

A nemzetközi segélyszervezet szerint Maurer az afgán hatóságok képviselőivel is találkozik majd.

„Az afgánok negyven év konfliktust voltak kénytelenek elszenvedni, és most évek munkájára lesz szükség, hogy talpra álljanak. Az ICRC elkötelezett, hogy maradjon és segítséget nyújtson ebben” – jelentette ki Maurer. Hangsúlyozta, hogy az afgánok jövője nagyban függ a külvilág segítségétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában