Falbontás

2021.08.18. 16:17

Fülöp Attila: rendszerváltozás zajlik a fogyatékosságügyben

E területen az elmúlt harminc év legfontosabb lépése, hogy a nemzeti-polgári kormány döntésének köszönhetően a fogyatékossággal élő emberek kikerülnek az ellátásukra korábban kijelölt zárt, fallal körülvett helyek, kastélyok ódon falai közül, ugyanolyan épületekben élhetnek, mint mások, és így valóban tagjai lehetnek a közösségnek – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán a Somogy megyei Segesden.

Segesd, 2021. augusztus 18. Lakók és dolgozók mûsora a fogyatékossággal élõknek kialakított lakóotthonok avatásán a Somogy megyei Segesden 2021. augusztus 18-án. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az, hogy régen elzárt kastélyokban, fallal körülvett helyeken lehetett fogyatékosságügyről beszélni, gátolta, hogy a közbeszéd tárgya legyen: mit értünk fogyatékosság alatt, miben tudunk igazán segíteni – fogalmazott a helyi lakóotthonok átadásán.

„A kommunizmusban épített falakra egyetlen válasz van, az, hogy azokat le kell bontani”

- hangoztatta az államtitkár, aki szólt arról is, hogy

a Széchenyi 2020 programban 25 milliárd forintot költenek az úgynevezett támogatott lakhatásra, vagyis arra, hogy az érintettek a nagy intézményekből kis otthonokba költözhessenek.

Kitért arra, ebből a forrásból Magyarországon 160 helyszínen folyik építkezés, amely kétezer ember életkörülményein javít. Hozzáfűzte, nagy létszámú, 50 férőhelyesnél nagyobb otthonokban 13 ezren laknak.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszédet mond az avatón
Fotó: Varga György / MTI

A szociális segítségnyújtás mellett megvalósuló családias típusú lakhatás, az önálló élet lehetővé teszi a részvételt az önálló munkában, foglalkoztatásban, aminek nagy szerepe van az érzékenyítésben, a fogyatékossággal élők befogadásában – közölte.

Nemes Zita, a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon vezetője az MTI-nek elmondta: Segesden hat lakóotthon és a lakók ellátását, fejlesztését biztosító szolgáltatóközpont létesült, illetve létesül 740 millió forintos fejlesztés eredményeként.

A fogyatékossággal élőknek kialakított lakóotthon a Somogy megyei Segesden
Fotó: Varga György / MTI

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő lakóotthonok a közeli kolostorépületben elhelyezett 72 fogyatékossággal élő embernek biztosítanak jobb körülményeket, nagyobb önállóságot – tette hozzá.

Szoba a fogyatékossággal élőknek kialakított lakóotthonban
Fotó: Varga György / MTI

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy sokak hitére, összefogására és kitartó munkájára volt szükség annak az álomnak a megvalósulásához, amely a segesdi lakóotthonok felépítését, a régi nagy intézmény lakóinak a kis családi egységekbe költözését jelentette.

Borítókép: Lakók és dolgozók műsora a fogyatékossággal élőknek kialakított lakóotthonok avatásán a Somogy megyei Segesden 2021. augusztus 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában