Diplomácia

2021.08.23. 17:28

Babis: a gazdaság és az emberi jogok nem zárják ki egymást

Csehország gazdasági érdekeinek érvényesítése és az emberi jogok politikája nem zárják ki egymást – jelentette ki hétfőn Prágában Andrej Babis miniszterelnök a cseh nagykövetek értekezletén mondott beszédében.

Andrej Babis kiemelten a gazdasági diplomácia fontosságát hangsúlyozta. Felszólította a nagyköveteket, keressék a lehetőségeket a gazdasági-üzleti együttműködés javítására.

„Vállalataink gazdasági érdekinek érvényesítése és az emberi jogok politikája nem zárják ki egymást. Az emberi jogok védelme már hagyományosan a cseh külpolitika egyik meghatározó pillére”

– hangsúlyozta a kormányfő.

Személyesen – mondta Babis – a szép gesztusok helyett inkább a konkrét segítséget részesíti előnyben. A miniszterelnök Németországot, az Egyesült Államokat, Izraelt, Nagy-Britanniát és Franciaországot nevezte Csehország kulcsfontosságú partnerének. Prága szívesen javítaná kapcsolatait Moszkvával, de erre egyelőre orosz részről nem lát akaratot – jegyezte meg.

„Szó sem lehet párbeszédről, amíg Moszkva az Oroszország ellenségeinek listáján tartja Csehországot”

– mutatott rá a kormányfő. Kínával összefüggésben arról beszélt, hogy kölcsönös tiszteleten és kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatokra van szükség.

Mint mondta, Csehország az utóbbi években megmutatta, hogy nem közömbös a világban látható erőszak és elnyomás iránt, és ez így marad a jövőben is.

„Ezen a téren konkrétnak kell lenni, nem a hazai politikában felmutatható gesztusokra van szükség. Konkrét segítséget fogunk felajánlani a világban, nem pedig szép gesztusokat”

– fejtette ki Babis, aki rendkívül fontosnak minősítette a jószomszédi kapcsolatokat is. „Történelmünkben soha nem voltak ilyen jók, mint most” – húzta alá.

Az Európai Unió kibővítése egyike lesz a jövő év második felében esedékes cseh uniós elnökség prioritásainak – mutatott rá a miniszterelnök. Az, hogy Brüsszelnek eddig nem sikerült megállapodnia Észak-Macedóniával és Albániával a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről „nagy hiba” – fogalmazott a cseh kormányfő a diplomaták előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában