Élelmezési Világprogram

2021.08.20. 13:27

Afganisztánban minden harmadik embert élelmiszerhiány fenyeget

Minden harmadik embert élelmiszerhiány fenyeget Afganisztánban, aminek egyaránt oka a klímaváltozás és a fegyveres konfliktus – közölte az Élelmezési Világprogram (WFP) afganisztáni irodájának vezetője az AFP francia hírügynökségnek adott pénteki telefonos interjújában.

Mary-Ellen McGroarty azt mondta, hogy már a harcok kiújulása előtt is súlyos élelmiszerhiány alakult ki Afganisztánban, amelyet a koronavírus-járvány tovább súlyosbított.

Az országot három éven belül a második aszály sújtja, az idei tél az elmúlt harminc év legszárazabbja volt: megfogyatkoztak az olvadással járó vízkészletek, ami megritkította az állatállományt – közölte.

Az ország több helyén nemcsak természeti katasztrófák, hanem harcok is akadályozták az aratást: a különböző fegyveres csoportok termőföldek nagy területeit pusztították el, a földeken dolgozók pedig elmenekültek otthonaikból. Az összecsapások nyomán hidak omlottak össze, utak váltak járhatatlanná – tette hozzá Mary-Ellen McGroarty.

Az ENSZ segélyszervezetei augusztus közepén már jelezték, hogy humanitárius katasztrófától tartanak a tálibok gyors előretörése miatt. A WFP szóvivője, Tomson Phiri ekkor azt mondta, hogy csak a gyerekek közül mintegy kétmillióan szorulnak segélyre.

A szervezetnek 200 millió dollárra lenne szüksége az év végéig, hogy biztosítani tudja az élelmet a rászorulóknak – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában