Járvány

2021.07.07. 16:49

Szigorodnak a határátlépőkre vonatkozó korlátozások Szlovákiában

Szigorodnak péntek reggeltől a Szlovákiába érkezőkre és az oda hazatérőkre vonatkozó korlátozások: a koronavírus ellen beoltottak, illetve néhány más csoportba sorolt személy kivételével a határt átlépőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk.

A szigorításokról a múlt héten fogadott el határozatot a szlovák kormány, az intézkedések részletei a közegészségügyi hivatal (ÚVZSR) honlapján érhetők el (www.uvzsr.sk/en/) a többi járványintézkedés aktuálisan érvényes verziójával együtt, szlovák és angol nyelven.

A rendelkezés értelmében – az országon csak átutazó személyek kivételével – minden 12 évesnél idősebb határátlépőnek regisztrálnia kell a https://korona.gov.sk/en/ehranica/# honlapon, aminek elvégzéséről e-mailben kapnak visszaigazolást. Ezenfelül azoknak, akik nem kapták meg a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, és nem tartoznak a közegészségügyi hivatal oldalán részletezett kivételek egyik csoportjába sem, érkezésüket követően 14 napos házi karanténba kell vonulniuk. A karantén időtartama lerövidíthető, amennyiben az adott személy a karantén legkorábban ötödik napján PCR tesztet végeztet, és annak eredménye negatívnak bizonyul.

A kötelező karantén – más kivételek mellett – nem vonatkozik azokra, akik egészségügyi okokból kifolyólag nem kaphatják meg a koronavírus elleni oltást, és azokra a szlovák állampolgárokra sem, akik a határ 100 kilométeres körzetében a szomszédos állam területén rendelkeznek állandó lakhellyel, nekik azonban a határátlépésnél egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezniük.

Az említett intézkedések már hatálybalépésük előtt kiváltották a közvélemény jelentős részének tiltakozását, több ellenzéki párt és más szervezet is élesen bírálta őket. Köztük a pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, az Irány (Smer-SD) az elnöke jelezte: alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben. A felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) pedig sajtóközleményében a kialakulóban lévő helyzet kapcsán a határ mentén élő ingázók helyzetének rendezését sürgette. Hasonlóképpen foglalt állást a külföldön élő szlovákok szövetsége (SZSZ) is, amely legfőképpen az új rendelkezések betartatásával összefüggésben már a hét elején lezárt kisebb határátkelők megnyitása mellett érvelt.

A szlovák hatóságok közlése szerint a rendőrség már hétfőtől fokozott mértékben tart ellenőrzéseket a határátkelőhelyeken.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást már felvettek száma 2 millió 85 ezer volt, közülük 1 millió 686 ezren már a második adagot is megkapták. Már vagy másfél hónapja viszonylag alacsony szinten stagnál az újonnan kimutatott fertőzések száma, amely kedden 45 volt, az elvégzett 5637 PCR teszt kevesebb mint 1 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában